Woord en Daad Werelddag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 december 2019 door Woord en Daad

Werelddag 2020: verhalen van hoop en een bijzondere ervaring met de Afrikaanse cultuur

“Er bestaat een schrijnende werkelijkheid van kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze bijvoorbeeld water moeten halen. En daarom is het thema van de Woord en Daad Werelddag ‘Het zal je kind maar zijn!’”, vertelt Elize Weststrate, projectleider van het evenement dat op 18 januari 2020 plaatsvindt. “Maar er zijn ook mooie verhalen te vertellen. Verhalen van hoop. Op de Werelddag willen we die verhalen van ver weg dichtbij brengen. De Werelddag is echt een bijzondere belevenis.”

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

Jullie hebben ongetwijfeld een compleet programma neergezet. Waar zie jij persoonlijk naar uit?
“Ik zie met name naar de twee buitenlandse sprekers uit. Miftah Seidis een van hen en komt uit Ethiopië. Als oud-sponsorkind heeft hij een aansprekend en indrukwekkend verhaal. Nu is hij arts. Een bijzonder verhaal waarin je hoort welk verschil sponsoring maakt en hoe dit nieuwe kansen geeft. Hoe hij als arts veel voor zijn eigen land en omgeving kan betekenen. Dat is heel bijzonder.

Als tweede hebben we de Sephora Nadjimbaidje uitgenodigd, directeur van een partnerorganisatie in Tsjaad. Daar is Woord en Daad onlangs een sponsorprogramma gestart. Deze organisatie werkt met straatkinderen, heeft een opvanghuis voor hen en geeft onderwijs.“

"Alles wat de dag gebeurt staat in het teken van de Afrikaanse cultuur"

Verhalen van ver weg dichtbij brengen, zeg je. Dat is geen gemakkelijke opdracht. Hoe doe je dat?
“Door de verhalen over één continent, Afrika, dompelen we de bezoekers onder in het werk dat we daar doen. Alles wat die dag gebeurt staat in het teken van de Afrikaanse cultuur. Zo zijn er niet alleen sprekers, maar zetten we ook een belevingshal op voor tijdens het pauzeprogramma. Onze programma’s in Afrika worden gepresenteerd, winkels en comités hebben hun plek en de Barneveldse regio-ondernemers zorgen voor een veiling. De collega’s van Woord en Daad presenteren onderdelen van het programma op het podium in Afrikaanse kleding Een complete ervaring dus, waarbij iedereen actief betrokken wordt.“

Wat moeten bezoekers echt meenemen van de dag?
“Ik hoop dat ze na afloop van de dag weten dat ze verschil kunnen maken, terwijl we het in Nederland ontzettend goed hebben. Veel van de mensen die komen hebben al een warm hart voor ons werk. Maar op deze dag komen ze letterlijk in aanraking met de Afrikaanse cultuur. En dan zou het mooi zijn als mensen door deze dag nog meer in de benen komen om van betekenis te zijn voor mensen die dat hard nodig hebben.“

Waarom vind jij het mooi om dit werk te doen?
“Ik heb een onderwijsachtergrond bij het Hoornbeeck College. Na 12,5 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Tijdens verschillende reizen die ik heb gemaakt in Afrika en Azië heb ik met eigen gezien met hoe weinig middelen sommige mensen moeten rondkomen. Dat raakte mij. Het heeft meer en meer het verlangen gewekt om bij een organisatie te werken die zich richt op ontwikkelingssamenwerking. Om  op die manier betekenisvol te kunnen zijn voor mensen die het minder hebben.”

"Het is bijzonder om met zoveel christenen bij elkaar te zijn en bemoedigd te worden"

Waarom zou iemand naar de Werelddag moeten komen?
"De Werelddag is een unieke dag waarop je meegenomen wordt in projecten die Woord en Daad wereldwijd heeft. Het is bijzonder om met zoveel christenen bij elkaar te zijn en bemoedigd te worden door verhalen die getuigen van Gods goedheid. Mensen die in extreme armoede opgegroeid zijn, hebben nieuw perspectief gekregen en geven nu zelf via hun werk uiting aan hun dankbaarheid aan God. Dat maakt me echt stil, het verwondert me telkens weer. Het is ook een hele gezellige dag met veel ruimte voor ontmoeting. Het wordt vast een heel bijzondere dag met een geweldige sfeer. Ik kan iedereen aanraden om dit samen mee te beleven!"

Wil jij je (gratis) aanmelden voor de Woord en Daad Werelddag? Kijk dan hier

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.