frits
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 december 2019 door Patrick Simons

Frits van Noppen doet wereldrecorpoging chocolade maken voor Mercy Ships: "Eigenlijk is alles aan dit project extreem"

Hoewel december een waanzinnig drukke maand is voor chocolatier Frits van Noppen, maakt hij toch even tijd om ons te woord te staan. Hij is namelijk bezig met een wel heel bijzonder project: een wereldrecordpoging voor het grootste kunstwerk van chocolade. Met een spectaculaire onthulling in de Onderzeebootloods in Rotterdam. De opbrengst? Die gaat volledig naar Mercy Ships, want naast chocolade gaat het hart van Frits ook harder kloppen als het over die organisatie en over het helpen van mensen gaat. “Ooit wil ik een keer mee”, vertelt hij. “Het maakt me niet uit in welke rol. Ze hebben vast ook keukenpersoneel nodig.”

“Ik zit al ruim dertig jaar in de chocolade en heb nu 23 jaar een eigen zaak”, vertelt Frits. “We maken zelf relatiegeschenken van chocolade. Dat is onze focus. Daarnaast geef ik ook workshops en demonstraties voor grote groepen. De productie van relatiegeschenken gaat overigens het hele jaar door. Ik vind het leuk om lekkere, bijzondere én mooie dingen te maken. We maken exclusieve relatiegeschenken van chocolade van topkwaliteit.”

"We hebben de hele zomer doorgewerkt om duizend unieke mallen te maken."

Van Noppen vertelt dat het idee voor de recordpoging is ontstaan toen zijn bedrijf twintig jaar bestond. Zijn personeel, waar hij vol lof over is, kwam naar hem toe met de vraag of ze tijdens dat feest niet een wereldrecordpoging chocolade maken konden ondernemen. Frits dacht erover na en besloot dat het een goed idee was, maar dat hij er dan ook mensen bij wilde helpen. “Ik kwam bij Mercy Ships uit. Met de recordpoging wilde ik hen helpen. Niet alleen omdat ze prachtig werk doen, maar ook omdat ik via mijn familie veel bij hen betrokken ben. In eerste instantie ging het niet door, maar ik ben er wel over na blijven denken. Ik heb er over nagedacht en met de jongens hier op kantoor over gesproken. Het idee werd steeds groter in mijn hoofd.”

Hij ging met Mercy Ships in gesprek en presenteerde het plan dat hij had. Het gaat om een gigantisch en spectaculair kunstwerk van chocolade dat het grootste én het zwaarste kunstwerk van chocolade moet worden. Vanaf januari beginnen ze met produceren maar de voorbereidingen zijn al maanden aan de gang. Er moesten tekeningen en mallen gemaakt worden. “We hebben de hele zomer doorgewerkt om de mallen te maken. Het gaat om maar liefst duizend unieke mallen. Die liggen nu te wachten totdat we gaan beginnen met produceren.” Van Noppen houdt zich op de vlakte over wat het kunstwerk precies gaat worden. “Dat moet geheim blijven. We willen het wel een beetje spannend houden. Dan is het straks bij de onthulling nog spectaculairder. Ik ga het op een hele bijzondere manier presenteren. Dat is eigenlijk echt heel moeilijk. Er komt een heleboel bij kijken. Maar we hebben er drie jaar lang over nagedacht. Het wordt straks als het klaar is echt heel bijzonder om te aanschouwen.”

Iedereen kan namelijk het kunstwerk op 7 of 8 februari komen bezichtigen. Voor kinderen is het gratis, volwassenen betalen een klein bedrag dat volledig ten goede komt aan Mercy Ships. “Je gaat echt een chocoladebeleving meemaken”, belooft Frits. “Iedereen mag komen kijken en daar ga je zeker geen spijt van krijgen. Het is uniek om te zien. Wat wij gaan doen, is nog nooit vertoond. Niet alleen de hoeveelheid chocolade maar ook de manier waarop wij het presenteren. Eigenlijk is alles extreem. Want ik dacht: als ik zoiets doe, moet ik het zo bizar doen dat mensen het nooit meer vergeten en vooral ook Mercy Ships onthouden.”

"Je ziet mensen met een grote tumor op het schip komen en later huppelend weer aan land gaan."

Zoals gezegd is er al heel veel werk verricht. “Die duizend unieke mallen maken is mega veel werk”, vertelt Van Noppen. Straks met het produceren zijn we met vier man tweeënhalve week bezig. Maar dat is dus echt alleen produceren. De eerste vijf weken van het jaar zijn we hier wel aan kwijt. Dat kost ook heel veel geld. Maar ik weet voor wie ik het doe. Kijk eens naar die filmpjes van Mercy Ships. Het is zo mooi wat die gasten doen. Ik krijg daar hele warme gevoelens van. Je ziet mensen op dat schip komen met een grote tumor of mensen die staar hebben. Later zie je ze huppelend het schip afgaan. Zo dankbaar en blij zijn ze. Dat is zo mooi werk. De mensen die daar gewerkt hebben, willen niets anders dan weer terug.”

Frits wil daar dus zijn steentje aan bijdragen. “Ik help ze misschien niet direct, maar wel indirect door dit project. Of mijn geloof hier ook nog een rol inspeelt? Natuurlijk, je bent hier toch om je naaste te helpen? Dat kun je op vele mogelijke manieren doen. Er komt een tweede schip bij Mercy Ships bij en ze gaan dus meer kosten maken. Ik heb dit bedacht om ze daarbij te helpen. Dat is prachtig om te doen. Als je elkaar kunt helpen, moet je dat altijd doen. Het liefst had ik gewoon ook naar Afrika gegaan en op dat schip te gaan helpen. Maar dat gaat niet, ik heb een bedrijf met personeel, die kun je niet zomaar in de steek laten. Dat gaat nu nog niet. Daarom probeer ik op deze manier te helpen.”

“Nog niet”, zegt Van Noppen bewust. Hij gaat dus wel degelijk een keer mee met Mercy Ships? “Ooit wil ik een keer mee. Ik zou daar heel graag een keer heen willen, zeker weten. Dat ligt echt op mijn hart om mee te gaan als de mogelijkheid zich voordoet. Het maakt me niet uit in welke rol. Ze hebben artsen nodig, maar vast ook keukenpersoneel. Het maakt mij niet uit hoe, als ik voor een bepaalde tijd daar dienstbaar kan zijn, doe ik dat met heel veel liefde.”

Met de actie wil hij op verschillende manieren geld ophalen voor Mercy Ships. Allereerst natuurlijk met de kaartjes voor de eerdergenoemde spectaculaire onthulling van het kunstwerk. Daarnaast is het ook mogelijk om elementen van het kunstwerk te sponsoren, vertelt Frits enthousiast. “Het kunstwerk bestaat 1620 verschillende elementen. We verkopen die elementen in ruil voor een gift voor Mercy Ships. Je ontvangt voor 999 euro een element van chocolade dat zo groot en zwaar is dat ik zeker weet dat je het nog nooit hebt gekregen. Die krijg je een week na de onthulling thuisgestuurd met een hamer en een beitel. En geloof me, die heb je echt nodig!”

Klik hier voor meer informatie over de actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!