Kerststal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 december 2019 door Roelof Ham

Is het wel of niet een goed idee om als christen Kerst te vieren?

Ieder jaar rond deze tijd krijg ik als voorganger vragen over het vieren van Kerst. Is het goed om Kerst te vieren? Of is het eigenlijk een goddeloze aangelegenheid waar wij als Bijbelgetrouwe christenen verre van moeten blijven?

De moeite zit hem daarbij in het feit dat de Bijbel niet spreekt over het feest van Kerstmis. Ook kende de vroegste kerk dit feest niet. Het is een uitvinding van later en daarbij is de viering van dit feest als christelijk feest rond de geboorte van Jezus, vermengd met allerlei voor-christelijke en heidense elementen. Is dat niet afgoderij?

Toch zijn er ook mensen die Kerstmis wel ten volle vieren. Zij erkennen meestal de bezwaren ook wel, maar, zo zeggen zij, de komst van onze Heer naar de wereld is toch best het vieren waard! En ja, dat is dan op een willekeurige datum, met allerlei willekeurige en niet per se Bijbelse of christelijke elementen, maar daar kun je toch doorheen kijken. Het gaat erom dat we mogen vieren dat God naar ons heeft omgezien en dat het licht voor de wereld, in de wereld is gekomen. Daarbij is het een kans om de boodschap van geloof aan mensen te vertellen die anders nooit in een kerk of geloofsgemeenschap komen.

Kan ik, als ik het feest vier, God eren in dankbaarheid? Of eer ik God door het niet te vieren en ik dank hem daarvoor?

Er is voor beide posities en meningen best wat te zeggen. Het is inderdaad waar dat Kerstmis, zoals wij dat vieren, een vermenging is van christelijke elementen met het voor-christelijke feest van de midwinter zonnewende. Het is geen Bijbels feest en komt daar ook niet voor. Als mensen daarom Kerstmis niet vieren is dat begrijpelijk.
Anderszins is het eveneens waar dat de komst van Jezus naar de wereld een gebeurtenis is die in dankbaarheid het vieren waard is en dat juist dit feestmoment kansen biedt als het aankomt op de verkondiging. Als mensen daarom wel Kerstmis vieren is dat begrijpelijk.

Maar wat is dan wijsheid?
Meestal verwijs ik in dit verband naar Romeinen 14. Daar wordt ingegaan op verschillen tussen gelovigen. Niet op de wezenlijke zaken, maar wel op zaken als eten en drinken en het vieren van feesten. In vers 5 en 6 aldaar staat dit: 'de een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet, doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God.'

Deze woorden zeggen veel. Daarom, als jij worstelt met de vraag wat je wel of niet kunt met Kerstmis, ga dan bij jezelf na: wat is mijn overtuiging? Kan ik, als ik het feest vier, God eren in dankbaarheid? Of eer ik God door het niet te vieren en ik dank hem daarvoor? Beantwoord die vraag eerlijk en laat dan vervolgens ieder zijn eigen hart en inzicht volgen.

Roelof Ham is voorganger van Baptistengemeente Havenlicht te Delfzijl. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Reacties

Een wijs en bijbels antwoord van Roelof Ham: ieder zij in zijn of haar eigen geweten ten volle overtuigd. Je kan een ander niet zomaar iets opleggen of verbieden. Maar laat de dankbaarheid en blijdschap over de geboorte van Jezus, het ware Licht in deze duistere wereld, je niet ontnemen!
B
De Christelijk feesten zoals we die kennen, Pasen Hemelvaart en Pinkstere zijn het gevolg van de komst van Jezus in deze wereld. In de Evangeliën wordt uitgebreid over de geboorte van Jezus geschreven, maar Jezus leefde nog onder het Oude Verbond, maar werd als zodanig niet door de Joden ontvangen om opgenomen te worden in Bijbelse feesten. Dat de vroege kerk de geboorte van Jezus als een Christelijke feestdagis gaan vieren is eigenlijk helemaal in de lijn van het de Bijbel Zonder kerst waren de andere feesten nooit gekomen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.