misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2019 door NU.nl | de Stentor

‘Mexicaanse geestelijke misbruikte minimaal 60 kinderen’

De Mexicaanse geestelijke Marcial Maciel, oprichter van het Legioen van Christus, één van de grootste priesterordes binnen de Rooms-Katholieke kerk, heeft gedurende zijn leven minimaal zestig minderjarigen misbruikt. Dat blijkt volgens diverse media uit een nieuw rapport dat zaterdag door de orde zelf is gepubliceerd.

In het zaterdag verschenen rapport wordt hij samen met 32 andere geestelijken genoemd in verband met in totaal 175 gevallen van misbruik, schrijft NU.nl. Van de 33 priesters zijn er zes overleden, acht hebben het priesterschap neergelegd, één heeft de orde verlaten en achttien zijn nog altijd werkzaam binnen de orde maar niet in de nabijheid van kinderen, aldus het rapport. Van de priesters die zich schuldig maakten aan misbruik, waren er veertien zelf ook misbruikt binnen de orde.

De in 2008 op 87-jarige leeftijd overleden Maciel heeft in 2006 door paus Benedictus XVI al een verbod gekregen op het in het openbaar spreken of de mis opdragen. Dit was het gevolg van jarenlange beschuldigingen van misbruik aan het adres van de priester.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.