Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom de SGP een Europese resolutie tegen de publieke discriminatie van LHBT'ers in Polen niet steunt

Vorige week stemde het Europees Parlement over een resolutie tegen de publieke discriminatie van LHBT'ers in Polen. Volgens initiatiefnemer Sophie in 't Veld (D66) is dit nodig er inmiddels bijna tachtig 'LHBT-vrije zones' in het land zijn. De SGP vindt dat iIedereen zich, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, in de hele EU veilig moet kunnen voelen. Toch stemt de partij tegen de resolutie. Waarom?

'De resolutie roept alle lidstaten op het homohuwelijk te erkennen', legt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (foto) uit op de website van de SGP. 'De SGP kan daar niet zijn goedkeuring aan geven. De SGP is van mening dat de openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht in strijd is met het wezen van het huwelijk als unieke en exclusieve verbintenis tussen man en vrouw.'

Ruissen noemt nog een tweede reden. 'Het beeld dat in de resolutie geschetst wordt over de situatie in Polen, komt volgens onze informatie niet overeen met de werkelijkheid. Er is geen sprake van gebieden waar mensen met een andere geaardheid niet welkom zijn. Het gaat om gemeenten die een actieve promotie van een vrije seksuele moraal en uitingen die als aanstootgevend kunnen worden ervaren, zoals gay parades, niet willen toestaan. De SGP ziet, zolang de fundamentele grondrechten niet in het geding zijn, geen taak voor Europa om de eigen invulling die de desbetreffende gemeenten hierbij hanteren, ter discussie te stellen.'

Met de resolutie veroordeelt het Europees Parlement de Poolse conservatieve regeringspartij PIS, die dit beleid van de steden toestaat en zelfs stimuleert. Het 'beleid' om deze zones in te stellen, heeft overigens geen rechtsgeldigheid, dus homo's en lesbiennes kunnen niet daadwerkelijk uit de steden worden geweerd.

Reacties

H
Mijn waardering voor de moed en standvastigheid van B.J. Ruissen. ( ECR )

Als ik het nieuws goed gevolgd heb stemde SGP-parlementariër Bert-Jan Ruissen als enige Nederlander tegen de resolutie. Forum voor Democratie onthield zich van stemming.

Waar bleef de CU ? Of buigen ze voor de fractiediscipline van de EVP ?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.