Coaching
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 januari 2020 door TotalBalance

Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft burn-out klachten - 3 christencoaches vertellen hoe je een burn-out voorkomt

Heb je weinig energie? Pieker je veel, of haal je nergens meer voldoening uit? “Als dat voor even is, heb je geen probleem”, zegt coach Jacqueline Riedijk. “Maar als het langer duurt, en je gaat iedere dag voorbij aan je eigen grenzen, kan je een burn-out krijgen.” Drie coaches vertellen over een burn-out en hoe je die kan voorkomen.

TotalBalance is een landelijk netwerk van christencoaches. Doe de gratis minitraining (met balanstest) met Carianne Ros en ontdek de drie stappen om keer op keer te leven vanuit rust!

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten. Ze voelen zich lichamelijk en geestelijk uitgeput. Vaak is het een lang proces, zegt Hester Houwink. Ze is coach bij de christelijke coachingspraktijk De Veste. “Oorzaken kunnen bijvoorbeeld de relatie tussen jou en je ouders zijn, of prestatiedruk. In sommige gevallen gaat het om ernstiger zaken als misbruik.” Daardoor kan je systematisch over je eigen grenzen gaan, geeft lifecoach Carla Kraandijk (Kraandijk Coaching) aan. “Mensen lopen vast in hun werk én privéleven. Ze zijn uitgeblust.”

Waar je een burn-out aan herkent
“Als ik een gesprek voer met iemand, zie ik vaak al of iemand tegen een burn-out aanzit”, zegt Riedijk, coach bij Colour your heart. “Je ziet het meestal aan iemands uitstraling: ogen staan flets en iemand piekert veel. Mensen zien ook op tegen een verjaardag, en halen geen energie uit dingen waar ze normaal wel zin in hebben. Bewegen is ook heel belangrijk. Als dat niet meer lukt, zijn het signalen van een aankomende burn-out.” Kraandijk: “Vaak zijn mensen moe en prikkelbaar en ervaren een opgejaagd gevoel.”

"Door het verleden missen mensen soms hun eigen weg"

In de coaching gebruiken de drie coaches de methode van TotalBalance, een landelijk netwerk van christencoaches. Hoe zorg je ervoor dat mensen die tegen een burn-out aanzitten, of er al middenin zitten, daar weer uitkomen? Hoe iemand is gevormd, speelt daar een belangrijke rol in, zegt Kraandijk: “Welke blokkades spelen er nog vanuit het verleden? Dat is een belangrijk onderdeel in de methode van TotalBalance (naast ‘wie ben je’ en ‘welke verlangens heeft God in je hart gelegd?’ waardoor je beter grenzen kunt aangeven en keuzes kunt maken). Houwink ziet dat het verleden vaak de basis vormt voor die burn-out. “Daardoor missen mensen soms hun eigen weg. Ze zijn loyaal en maken verwachtingen graag waar.” Door het verleden op te ruimen en volledig te verwerken, ontstaat ontzettend veel nieuwe ruimte en wordt een belangrijk energielek gedicht.

Gebed als sleutel
Dat mensen christen zijn heeft een belangrijke rol in de coaching, vertelt Riedijk. “We proberen mensen te motiveren om dicht bij God te blijven, daar hun zorgen te brengen. Een belangrijke tekst is Mattheüs 11:28: ‘Kom naar mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven’. Er wordt veel geroepen dat we onszelf ook moeten liefhebben, maar vanuit de diepste kern is dat ook zo.” Gebed heeft dan ook een niet te missen rol in de coaching. Houwink: “Als God centraal staat, geeft dat vrijheid. Als je het zelf niet meer weet, kan je het bij Hem neerleggen. De Heilige Geest geeft aan waar het om draait, als je het verleden bekijkt in de nabijheid van God.”

"Deel het ook met je omgeving"

Word er bewust van dat je op je tenen loopt, zegt Kraandijk. “Als je weet dat het voor een korte periode is, kun je dat vaak wel aan. Maar daarna moet je weer de ruimte vinden om je accu op te laden.” Neem je klachten serieus, zegt de coach. “En deel het ook met je omgeving. Dat kan met je werkgever of partner zijn. Dat is ook een vorm van erkenning voor jezelf. Het geeft ruimte.” Vaak zeggen omstanders er ook iets van, ziet ook Hester Houwink. “’Zou je niet iets rustiger aan doen?’ Luister daarnaar!” Naar een coach stappen is niet direct nodig. “Zoek eerst hulp bij je man, of bijvoorbeeld bij een vriend/vriendin. Zet wat taken stop.” Maar dreig je vast te lopen? “Stap dan naar een coach. Als je gewend bent om loyaal te zijn, kan het moeilijk zijn die stap te zetten.” Terwijl coaching je helpt om energielekken te dichten en te zorgen voor een structurele goede energiebalans.

Rustmomenten
Voor iedereen zou het verstandig zijn af en toe de balans op te maken, vindt Riedijk. “Je gaat ook ieder jaar naar de garage als je auto gekeurd moet worden. En als je er op tijd bij bent, gaat herstel makkelijker.” Daarbij kan je heel praktisch naar je leven kijken. “Wat kost of geeft je energie? Heb je voldoende rustmomenten? Veel mensen hebben die niet. Zelf heb ik ’s ochtends altijd een koffiemoment. Dat is mijn moment. Dan luister ik een lied of kom tot rust door de stilte.”

"Ook Jezus zocht vaak de eenzaamheid op om te praten met Zijn Vader"

Ook Jezus nam op aarde tijd om Zijn Vader te zoeken. Houwink: “Hij had een heel druk leven. Toch zocht hij ook vaak de eenzaamheid om te praten met Zijn Vader. Als mensen het zelf niet meer weten, kunnen ze het bij Hem neerleggen. Maar wanneer ook dit moeilijk wordt binnen hun omgeving, helpt het om samen met een coach te bidden en te praten.”

Volg de minitraining van TotalBalance

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.