vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2019 door Patrick Simons

CGK-classis Haarlem: "IJmuiden overtreedt geen principieel Bijbelse regel met vrouwelijke ambtsdrager"

De regionale kerkvergadering Haarlem van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) stelt dat de samenwerkingsgemeente in IJmuiden “geen principieel Bijbelse regel” heeft overtreden met het benoemen van een vrouwelijke ambtsdrager. De classis zal dan ook geen maatregelen treffen.

Gisteren werd op de website van het kerkverband een verslag gepubliceerd van de vergadering. Daar komt uit naar voren dat men voorlopig niets doet in afwachting van wat de generale synode besluit. Het punt moest besproken worden omdat er enkele bezwaarschriften waren binnen gekomen vanwege het benoemen van de vrouwelijke ambtsdrager in IJmuiden. Het betreft een samenwerkingsgemeente met de Gereformeerd-Vrijgemaakten.

Vorig jaar kwam de gemeente van IJmuiden groot in het nieuws omdat het de eerste kerk was binnen de CGK met een vrouwelijke ambtsdrager. Bij de vrijgemaakten is dat al enkele jaren toegestaan.

Hoewel men stelt dat het bevestigen van een vrouw in het ambt niet overeenkomt met de kerkorde en de regels die de kerk heeft ingesteld, gaat het volgens een appelcommissie niet om het overtreden van een principieel Bijbelse regel. Men wil zich liever niet hard over de situatie uitspreken en legt het initiatief daarmee bij de generale synode.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

J
Ik herinner me ineens dat Jezus zei in Matt 23 "äl wat zij zeggen, doe dat"

Dus regels en orde vindt Hij niet verkeerd. Dus laten de kerken zich ook aan hun afspraken onderling houden! Anders gaat iedereen doen wat goed is in eigen oog.
E
Het doel van de kerk als geloofsgemeenschap is onze God verkondigen, Hem groot maken, Hem danken voor Zijn reddingsplan enz. De organisatiestructuur is daaraan ondergeschikt. Anders dan in het OT is daarover eigenlijk heel weinig voorgeschreven in het NT. De KO is ook een product van haar tijd, mede in reactie op de RKK in de Reformatie. Na vele eeuwen gelijkmatigheid mogen we ons in onze bewogen tijd best wel eens afvragen welke structuur het beste meewerkt om het doel te bereiken. De structuur is niet heilig.
J
Het doel van de Kerk is God groot maken en daarvoor heeft Hij ons richtlijnen gegeven Zijn Geboden en Inzettingen om daar naar te leven. Daar moet de Kerk naar leven.

De Heere Jezus geeft ons hier in ook een opdracht Hij zegt Hierin wordt Mijn Vader verheerlijk door Zijn Geboden en Inzettingen te bewaren. Wij bepalen niet hoe wij God zullen dienen maar Hij heeft ons dat in Zijn Woord geopenbaard.
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!