Elsa Eikema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 december 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom Elsa niet gelooft dat God mens werd zoals wij

"Ik heb heel lang gedacht dat God in Jezus een mens werd zoals wij. Ik vraag me sterk af of dit zo is. Want als dat echt zo is, hebben we dan wel iets te vieren?", vraagt Elsa Eikema zich af in een nieuwe blog op de progressief-christelijke website Lazarus.

"Ik denk dat we pas echt een vrolijke Kerst hebben als we het minder vrolijke nieuws over ons mens-zijn onder ogen durven zien. Namelijk, dat de mens zichzelf te goed acht om mens te zijn. En dat God zichzelf niet te God achtte om mens te worden. Misschien moet je ’m een paar keer lezen, want dit is de kerstgedachte die me dit jaar in z’n greep heeft", adviseert Elsa.

In haar blog verwijst zij naar de zondeval in Genesis 3. "De mens schaamteloos blijken dat hij liever geen mens wilde zijn. Toen hij ook maar even de mogelijkheid kreeg om zijn mens-zijn te overstijgen, hapte hij toe." Erg herkenbaar, vindt Elsa. "Ik acht mijzelf als God op het moment dat ik denk alles eindeloos van mijzelf te kunnen vragen. Tot ik er, al dan niet opgebrand, achter kom dat ik dat niet ben: ik heb mijn grenzen.

Dit is waarom Kerst me dit jaar zo prikkelt: dat er een mensenkind op aarde kwam die zichzelf niet als God achtte. En dat dit mensenkind op de aarde kwam om ons daarin voor te gaan, om ons precies dat te leren: mens worden. Hij was beperkt en afhankelijk, maar vol vreugde en diepe vrede."

Lees de volledige blog van Elsa Eikema op de site van Lazarus.

Reacties

H
@ Jaap Hij was waarachtig God en mens. Dat blijkt uit dat Hij honger leed en verdriet kende, maar Hij deed ook wonderen, Hij liep over het water en bracht de storm tot bedaren.” Wie is Deze dat zelfs de wind en de zee Hem gehoorzaam zijn ? “ Het waarachtig God en mens zijn is voor ons een mysterie.
J
De Bijbel is er zo ondubbelzinnig duidelijk over dat onze Heer Zijn God-gelijk zijn had afgelegd. Hij heeft Zichzelf vernietigd ( ontledigd) Ziek het aksjebkieft na. Dat Hij wonderen deed, doet daar niets van af.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.