Mozaiek0318
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2019 door Jeffrey Schipper

Kerkganger uit Mozaiek0318 schrikt van "veroordelende en bekritiserende houding" medechristenen

Sinds de snelgroeiende evangelische kerk Mozaiek0318 haar mogelijke uitbreidingsplannen naar Apeldoorn openbaarde, werd er in de christelijke media veel kritiek geuit. Vooral het feit dat Mozaiek zich focust op gebieden waar al veel kerken zijn, raakt een gevoelige snaar. Wyke Bokma ervaart Mozaiek als haar thuis en vindt de kritiek van medechristenen lastig, schrijft zij in het Nederlands Dagblad.

Met genoegen denkt Wyke terug aan haar studententijd. Haar vriendinnen gingen niet naar de kerk, maar stelden zich altijd open tegenover haar op. Als Wyke vertelde over haar geloof, waren ze een en al oor. "Juist door deze meningloze, open en liefdevolle houding van mijn niet-gelovige vriendinnen vind ik de veroordelende en bekritiserende houding van heel veel anderen die wel in datzelfde huis een kamer hebben gevonden, zo lastig."

Veel christenen uit traditionele kerken snappen niet dat Mozaiek0318 zich vestigt in de BibleBelt, waar al zoveel kerken zijn. "Het zorgt voor onrust, 'loopgedrag' en verdeeldheid", twitterde blogger Laurens Sok eerder dit jaar. Aanleiding voor zijn tweet was het planten van een zusterkerk in Nijkerk. Marc Volgers schreef hierover de blog: ‘Nog een kerk erbij… in de BibleBelt?’. Theoloog Alain Verheij sprak op Twitter van ‘stofzuigerkerken’. ‘Die halen ontevreden kerkgangers bij andere gemeenten weg. Het is geen kerkgroei.’

Wyke: "Ik hoop oprecht dat we over een paar maanden terug kunnen kijken en mogen constateren dat we in liefde op zoek zijn gegaan naar gemeenschappelijke grond in dit verhaal. Dat we de vraag voor de conclusie hebben gesteld en dat we eerst elkaar ontmoeten voordat we onze standpunten innemen. Een voor allen, allen voor Een."

Lees ook: Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn" en GKv-predikant kritisch op consumptiecultuur: "Mozaiek0318 doet precies wat Paulus niet wilde".

Reacties

W
Tja, het is best schrikken zo'n 'kerk' maar het schrikt waarschijnlijk minder af voor heel veel mensen dan de kerk zoals we gewend zijn op de biblebelt. Voor de zogenaamd rechtgeaarde kerkgangers is deze nieuwe kerk natuurlijk een heel beetje anders, maar wie uit kerken van andere werelddelen komen is deze andere kerk echt niet zo vreemd, maar de kerk zoals wij gewend waren zeker wel. De kerk met het vingertje omhoog wordt steeds kleiner en kleiner en misschien is dat zo gek nog niet, want Jezus Christus stak geen vingertje op naar wie dan ook
P
De reactie van deze kerkganger is exemplarisch: in het antwoord wordt niet ingegaan op de vraagstelling, er wordt alleen 'oprecht gehoopt dat...'. Als we allen voor Een gaan is het op zijn minst te verwachten dat de vraag beantwoord wordt, want een nieuwe kerk erbij geeft toch de indruk dat er iets ontbreekt in de huidige situatie? Het wordt hard tijd dat er niet maar kerken gesticht worden, maar dat er gesprekken gaan plaatsvinden met bestaande kerken over wat men mist. Pas daarna overwegen of dat tot het stichten van iets nieuws moet leiden.
De mensen van de Biblebelt kerken zijn geen reli-hoppers. Als ze uit hun kerk stappen en naar een meer geïnspireerde - en eigentijdse geloofsbeleving gaan, dan zegt dat wel wat. Het zegt vooral, dat er sprake is van geestelijke droogte in hun kerk; voedselschaarste en weinig ruimte voor God Zelf door Zijn Geest. Daarom prima, dat Mozaiek daar neerstrijkt en hopelijk in meer BB gemeentes.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.