Susannah Heschel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2019 door PThU

Hoogleraar geeft lezing over de invloed van Jezus en Paulus op de moderne joodse theologie

De vraag hoe christenen hun geloof moesten vormgeven rondom een joodse prediker uit Galilea, heeft joodse geleerden lang beziggehouden. Dit zorgde vaak voor defensief en negatief onderzoek. Vanaf de negentiende eeuw zijn joodse wetenschappers het ontstaan van het christendom op een nieuwe manier gaan bestuderen. Daarbij besteedden zij ook aandacht aan de personen Jezus en Paulus.

Jezus werd gezien als een vrome jood die nooit van plan was geweest om een nieuwe religie te stichten. De wetenschappers benadrukten dat het Nieuwe Testament alleen begrepen kon worden in de context van het jodendom van zijn tijd. Liberale joden en christenen konden elkaar vinden in dit nieuwe beeld. In de zogenaamde Wissenschaft des Judenthums werd het Nieuwe Testament bestudeerd als joodse bron en is als zodanig getuige van de intern-joodse religieuze debatten uit die tijd. Met name na de holocaust werd Jezus in de joodse kunst een symbool voor het joodse lijden.

Ballingschap
In de lezing ‘Jewish Responses to Christianity: The Role of Jesus and Paul in Shaping Modern Jewish Theology' zal de Amerikaans Joodse prof. dr. Susannah Heschel laten zien op welke manieren het jodendom en christendom elkaar wederzijds beïnvloeden. Ze zal daarbij ook ingaan op het thema ‘ballingschap’. Het is historisch betwistbaar of de joden na de verwoesting van de Tempel volledig werden verbannen uit hun land. Het idee van een totale verbanning is afkomstig van vroeg-christelijke theologen die de ballingschap duidden als straf op de joodse verwerping van Jezus. Vervolgens werd dit idee van ballingschap als straf door joodse denkers overgenomen.

Over Susannah Heschel
Susannah Heschel is hoogleraar Joodse Studies aan de Dartmouth College in de Verenigde Staten van Amerika. Ze houdt zich vooral bezig met Joden en Jodendom in Nazi-Duitsland, Joods-feminisme en Joodse visies op het christendom. De liefde voor de studie naar het jodendom en de open houding naar het christendom kreeg Susannah Heschel via haar vader Abraham Joshua Heschel.

Praktische informatie en aanmelden
Deze lezing is een samenwerking van de Folkingestraat Synagoge Groningen en de Protestantse Theologische Universiteit.
Mark de Jager, recent verkozen tot 'Jonge Theoloog des Vaderlands' zal de discussie volgend op de lezing leiden.

Datum: zondag 12 januari 2020
Tijd: 19.30 - 21.00 uur (vanaf 19.00 is de synagoge open en is er koffie/thee)
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
De synagoge ligt op minder dan 10 minuten loopafstand van NS-station Groningen en het busstation. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren in een van de parkeergarages in de nabije omgeving.

Klik hier voor meer informatie

Reacties

Lijkt me een leuke lezing te worden. Helaas is Groningen voor mij te ver weg. Deze dame lijkt met haar verhaal dicht in de buurt te komen van de opvattingen van één van mijn lievelingstheologen, Michael Heiser.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen