narcisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 december 2019 door Jeffrey Schipper

'Wij worden geteisterd door een narcistisch familielid'

'Al jaren worden wij geteisterd door een narcistisch familielid. Deze persoon gaat zo intens diep dat wij er helemaal aan onderdoor gaan. Die persoon blijft ons achtervolgen met zijn leugens en bedrog en zal het ook nooit loslaten, zijn wij achtergekomen. Bijbels gezien blijft het een strijd voor ons. Wat mogen/moeten wij hier mee?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Voor de goede orde legt Irma Roobol, ziekenverzorgende Somatiek & Psychogeriatrie, in haar beantwoording kort uit wat narcisme inhoudt. "Een narcist is ten allen tijden overtuigd van zijn bijzondere talenten en eigenschappen. Voelt zich ver verheven boven anderen en is niet in staat zich in anderen te verplaatsen. Eigenlijk verafgoodt deze persoon zichzelf. Alleen, en dit lijkt een paradox, gaat dit altijd samen met een enorm gevoel van minderwaardigheid. Als tegenreactie verheft hij/zij zich zeer boven anderen."

"Vanuit Bijbels oogpunt zijn we vaak direct geneigd om te zeggen dat je niemand mag buitensluiten en de weg naar elkaar altijd moet open houden" vervolgt zij. "Maar ik ben er ook van overtuigd dat dit alleen geldt voor alles wat 'eerlijk en billijk' is. En dat is mijns inziens niet minder Bijbels.

Uitgaande van het feit dat deze persoon daadwerkelijk narcistisch is, zou ik u het advies willen geven uw eigen grenzen nauwlettend te bewaken. Ga niet de confrontatie aan. Dat is compleet zinloos en maakt diegene nog bozer. Probeer niet uw gelijk te krijgen, want dit loopt op niets uit. Beweeg zoveel mogelijk mee met deze persoon, maar dan alléén in alles wat eerlijk en billijk is. Dát is de grens."

Zij adviseert de vragensteller om voor het narcistische familielid te blijven bidden. "Ook als u geen andere keuze gelaten wordt dan het contact te verbreken. Juist dan! Waar wij deuren sluiten, opent God een raam..."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

T
Het niet minder Bijbels achten voor sommige mensen je eigen deur en in sommige gevallen ook de kerkdeur te sluiten, onderschrijf ik volkomen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de kerkdeur wijd openhouden voor de narcist, voor het slachtoffer van de narcist een langzaam maar zeker sluiten van de kerdeur betekent.

Met niet alleen voor het doelwit van de narcist zeer schadelijke gevolgen maar zeker ook voor de hele gemeente.

Wolven komen niet in de eerste plaats om te eten maar om te roven.
Irma Roobol, het inschakelen van een arts, dan wel de hulp inroepen van een deskundige, had mogelijk het traject verkort waarin de narcist zijn gang kon blijven gaan.
Y
No contact gaan is ook een goede optie, er is geen noodzaak met een familielid om te gaan.Verwijder zo'n iemand uit uw leven en op gedwongen samenkomsten negeer hem/haar.Zal tijdelijk een heftige reactie geven maar zodra diegene merkt dat supply definitief stopt is 't gegarandeerd klaar.Moeilijker is je ontworstelen aan de enabler, hou daarbij in gedachte als is de leugen nog zo snel,......Veel geluk met 't stoppen van deze invloed op uw leven!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.