collecte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 december 2019 door Patrick Simons

Digitaal collecteren doet intrede in gereformeerde gezindte: "Over enkele jaren gewoonste zaak van de wereld"

Langzaam maar zeker verovert de digitale collecteren de kerken. Sjoerd van Oort besloot er een speciale app voor te ontwikkelen: Givt. Het gebruik is eenvoudig: je kiest een bedrag, beweegt de telefoon richting de collectezak en de kerk ontvangt het bedrag. Het Reformatorisch Dagblad sprak met Van Oort.

Van Oort vertelt dat er binnen een kerkverband als de Hersteld Hervormde Kerk veel gemeente moeite hebben met het gebruik van een telefoon in de kerk. “Ambtsdragers zijn bang voor jongeren die gaan Facebooken en appen tijdens de kerkdienst.” Maar die angst is volgens hem ongegrond. “We horen dat van geen enkele gemeente terug. Ik denk dat het niet waar is. De meeste jongeren hebben hun apparaat nu ook al bij zich.”

De bedenker van de app denkt overigens dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ook de gereformeerde gezindte hier gebruik van gaat maken. “Je ziet al dat steeds meer predikanten meegaan in de digitalisering en een iPad op de kansel gebruiken. Zodra kerken zien dat hun angst voor telefoongebruik in de eredienst niet reëel is, zullen ze overstag gaan. Over enkele jaren is mobiel doneren in de kerk de gewoonste zaak van de wereld.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!