Erdogan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 december 2019 door CIDI

Turkije staat toe dat Hamas vanuit Istanboel aanslagen op Israël voorbereidt

Turkije staat leden van terreurbeweging Hamas toe om vanuit Istanboel aanslagen op Israël te plannen. Dat stelt de Britse krant The Telegraph, die zegt zich volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) te baseren op Israëlische inlichtingenbronnen.

Uit ondervragingen van terreurverdachten blijkt dat Hamas aanslagen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever plant en coördineert vanuit Istanboel. De Turkse autoriteiten knijpen hun ogen hierbij toe, aldus The Telegraph. Zo zou de Palestijnse terreurbeweging voornemens zijn geweest om verschillende Israëlische hoge functionarissen te vermoorden, waaronder Knessetleden, de burgemeester van Jeruzalem en de hoge commissaris van de nationale politie.

Hamas zou in Turkije amper belemmerd worden in haar activiteiten. Volgens The Telegraph zijn de banden tussen Hamas en Turkije dermate hecht, dat er zelfs sprake zou zijn van uitwisselingen tussen de terreurbeweging en de Turkse inlichtingendienst MIT. MIT zou dagelijks contact onderhouden met Hamas-functionaris Jihad Ya’amor.

Lees hier meer op de site van het CIDI.

Reacties

Ik verkeerde tot nu toe in de veronderstelling dat Hamas zijn acties gewoon in de eigen faciliteiten te Gaza voorbereidt, maar dat zal voor oorlogshits doeleinden onvoldoende zijn, vermoed ik. Verrassend is dat Iran tot nu toe de grote boze schurk was in Israëlische verhalen, maar nu wordt Turkije opeens in die rol afgebeeld. Wel even wennen.
Hoi Kees,

Er kunnen ook twee "schurkenstaten" zijn.
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen