trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 december 2019 door Patrick Simons

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment; Trump vraagt om gebed

Afgelopen nacht heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een impeachment van president Donald Trump gestemd. Dit betekent dat hij als derde Amerikaanse president ooit zal worden berecht in de Senaat. Trump zelf vroeg voor de stemming al op Twitter om gebed. 

Voordat er werd gestemd, debatteerde het Huis van Afgevaardigden eerst ruim elf uur. Daarna was een meerderheid van het Huis ervan overtuigd dat Trump aangeklaagd kan worden voor twee vergrijpen: machtsmisbruik én het tegenwerken van het onderzoek daarnaar.

De Senaat zal nu een oordeel vellen over de aanklachten. In de praktijk betekent dit dat de president zich niet veel zorgen hoeft te maken. Om hem daadwerkelijk af te zetten is er namelijk een tweederdemeerderheid nodig van de Senaat. De republikeinen, waar Trump toe behoort, hebben in de Senaat echter een meerderheid.

Overigens was deze uitslag vooraf al te verwachten. Trump reageerde voorafgaand aan het debat en de stemming al op Twitter door te zeggen dat hij die dag ‘impeached’ zou worden door radicaal links. Hij zei niets fout te hebben gedaan en dat dit bij geen enkele andere president nogmaals mag gebeuren. Ook vroeg hij in dezelfde tweet om gebed.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events