Ds. G. J. Noordermeer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 december 2019 door Jeffrey Schipper

Kerkganger mist vriendelijkheid en gastvrijheid: 'Elke zondag ga ik met spanning naar de kerk'

'Ik merk bij de meeste mensen in mijn kerk geen vriendelijkheid of gastvrijheid. Een ieder heeft zijn eigen eilandje, lijkt het wel. Hier en daar wordt soms wat gepraat. Eenmaal uit de kerk heerst een gespannen sfeer met veelal stilt. Deze gemeente is voor mij totaal niet aantrekkelijk om te kerken. Elke zondag ga ik met spanning naar de kerk. Wat moet ik hiermee?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Zou je ermee geholpen zijn als ik volledig met je in zou stemmen?", vraagt ds. G. J. Noordermeer (foto) in zijn beantwoording. "Dan zouden we ons tenminste samen kunnen ergeren aan alle dingen waar we tegen aanlopen. Dan zouden we elkaar kunnen bellen en ons gelijk kunnen bevestigen. Dan zouden we blij kunnen zijn dat wij het tenminste wel goed zien. Dan zouden wij het samen eens over dat onplezierige gedrag van al die andere mensen... Zouden we echt geholpen zijn als we medestanders hebben? Ik vrees van niet, want het gedrag van anderen kunnen wij niet veranderen.

Je merkt geen vriendelijkheid of gastvrijheid. Draai de rollen om! Wees zelf vriendelijk door bijvoorbeeld te groeten. In het begin zal het misschien wat verbazing geven, maar op een gegeven moment zullen mensen je terug groeten. Als het gaat om gastvrijheid: nodig eens mensen uit de gemeente uit of ga eens gemeenteleden bezoeken. Dat vraagt misschien van jou een persoonlijk offer, want dan moet je zelf iets gaan ondernemen. 'Een ieder heeft een eigen eilandje.' Dan heb jij de taak om figuurlijke bruggen te bouwen.

Als dit nu het resultaat is van al jouw ergernissen, wie zou dan al die ergernissen bij jou oproepen? Dat is de duivel! Datgene wat bij jou gebeurt, is namelijk het ultieme doel van satan. Hij wil niets liever dan mensen van God en Zijn Woord afhouden en aftrekken. En bij jou probeert hij dat door het geven van al die ergernissen. Hoe meer ergernissen jij in de kerk hebt, hoe beter het voor zijn doel is.

Beste vriend, denk niet dat ik je niet begrijp. Er zijn zoveel vragen te stellen bij het menselijke gedrag. Dat geldt ook voor kerkmensen. Dat geldt voor een ander, maar ook voor mij! Wat vindt een ander van mijn gedrag? Hoe gedraag ik mij in het licht van Gods Woord? Ben ik volmaakt? Zelfreflectie lost het probleem niet op, maar het relativeert wel," aldus de hersteld hervormde emerituspredikant.

Foto: Frits Simons

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

M
Misschien kan er ook eens door de voorganger verandering in gang gezet worden i.p.v. altijd de bal maar terug ketsen?
R
Ik mis wel een beetje meer begrip voor de vragensteller. Het klopt ook gewoon niet, al die eigen eilandjes in de kerk. Dat is echt niet zoals Jezus het bedoeld heeft. Het is altijd goed om te reflecteren.. En zelf ook je best te doen. Maar wat zelfreflectie van deze kerken en de mensen die deze cultuur in stand houden vind ik zeker vooral ook terecht. Soms heb je ook niet de positie in de kerk om aan zo'n cultuur veel te kunnen veranderen.
K
Op zich een prima antwoord, maar om de ergernis te wijten aan de duivel slaat als een tang op een varken. De ergernis van de vragensteller komt juist voort uit zijn eigen geloofsovertuiging. Als er al iets duivels in zit, dan is dat eerder in het gedrag van de medekerkgangers. Maar wellicht heeft ook dat een oorzaak.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.