menora Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2019 door Jeffrey Schipper

Grote menora onthuld op Israëlische bodem: "We willen het licht brengen naar waar het hoort"

Ruim 500 mensen verzamelden zich aan het einde van de dinsdagmiddag op een rotonde in een nieuwbouwwijk van Sderot. Daar werd een twaalf meter hoge menora onthuld, die daarmee meteen de grootste menora in het Midden-Oosten werd, schrijft Christenen voor Israël.

Ruim 150 mensen waren meegekomen met een reis van Christenen voor Israël en velen hadden de menora al eens gezien in Nederland. Daar stond hij sinds 2013 in achtereenvolgens Nijkerk, Urk, Maastricht, Den Haag, Lelystad en Leeuwarden tijdens publieke Chanoekavieringen die Christenen voor Israël samen met de Joodse gemeenschap mocht organiseren. Na zes jaar door Nederland gezworven te hebben, kwam de menora nu ‘thuis’ in Israel.

“Vandaag, na zes jaar het licht verspreid te hebben in Nederland, willen we het licht brengen naar waar het hoort. In Israël dus”, aldus voorzitter Pim van der Hoff van Christenen voor Israël tijdens zijn toespraak. Hij bedankte ook de Friese ondernemers Arjen Lont en Klaas Zijlstra die zes jaar geleden de bouw van de menora op zich namen. “We drijven de duisternis weg door het licht te verspreiden”, voegde Isac Herzog (directeur Joods Agentschap). Ook opperrabbijn Jacobs was aanwezig.

De menora staat nu permanent op een prominente plek in Sderot. De onthulling vond plaats een week voordat het Joodse volk Chanoeka viert, het lichtfeest waarbij ook een negenarmige kandelaar wordt gebruikt.

Foto: Christenen voor Israël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.