Bethlehem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2019 door Geerten van Breugel

'Palestijnse Autoriteit claimt steeds vaker 'christelijk' land in Bethlehem'

De Palestijnse Autoriteit (AU) claimt langzaam maar zeker 'christelijk' land in Bethlehem als haar eigen grondgebied. Dat melden Israëlische media, zoals de Tazpit Press. Ook de Grieks-Orthodoxe patriarch van Jeruzalem zegt dat de autoriteit zich land willen toe-eigenen.

11 instituties hebben in een statement aangegeven te protesteren tegen de acties van de PA om het plein voor de Kerk van de Geboorte zich toe te eigenen. De kerk is gebouwd op de plek waar Jezus geboren zou zijn. Theophilus II, de Grieks-Orthodoxe patriarch van Jeruzalem zegt in een brief dat hij de gang van zaken herkent. De gemeenteraad van Bethlehem heeft een verklaring uit laten gaan waarin ze aangeeft geen intenties te hebben om christelijk eigendom over te nemen, maar een bron vertelde aan de Tazpit Press dat de PA zich land toe-eigent als vergelding voor het feit dat de Orthodoxe Kerk land verkoopt aan Joden in Jeruzalem.

Reacties

G
Israël heeft geen wetten die het Joden verbiedt om aan Palestijnen land te verkopen. Er is in Israël wel een wet die bepaald de Landadministratie Israëlisch land kan leasen aan iedere inwoner met een Israëlisch paspoort, ongeacht of die Joods, Palestijns , Amerikaans etc is.

Echter, de Palestijnse Autoriteit heeft bij wet bepaald, dat Palestijnen geen onroerend mag worden verkocht aan Joden in het algemeen en Joodse Israëli's in het bijzonder op straffe van zware gevangenisstraffen. Zelfs loopt men dan het gevaar geliquideerd te worden.
De Palestijnse president Yasser Arafat heeft indertijd bij wet bepaald dat Bethlehem een Christen als burgemeester moet hebben. Dat gebeurt zo tot op de dag van vandaag. Israël heeft discriminerende wetten over grondbezit, een Jood mag door die wetten niet aan een Palestijn onroerend goed verkopen, zo hopen ze de Palestijnen te onteigenen. Dat zal met de problemen te maken hebben.
G
(vervolg 15:00) Ook Jordanië heeft een dergelijke wet en in het verleden hebben daardoor ook liquidaties op Palestijnen plaats gevonden die toch onroerend goed aan Israël verkochten.

Voordat de Palestijnse Autoriteit zeggenschap kreeg over Betlehem bestond de bevolking voor meer dan 80% uit christenen. Nu is dat percentage teruggelopen tot 20% als gevolg van steeds weerkerende repressie van islamitische kant gesteund door de Palestijnse Autoriteit. Het bovenstaande bericht past helemaal in die trend.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!