euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2019 door Patrick Simons

Euthanasie bij vergevorderde dementie vanaf volgend jaar wellicht mogelijk: "Griezelig advies"

De kans is groot dat de Hoge Raad volgend jaar zal uitspreken dat euthanasie bij demente patiënten voortaan mogelijk moet zijn wanneer er sprake is van een schriftelijke wilsverklaring. Nu is dat nog niet mogelijk. De Raad spreekt het vonnis uit over een zaak waarbij een huisarts in een verpleeghuis euthanasie uitvoerde bij een demente vrouw.

Op dit moment is nog de bedoeling om met een patiënt te spreken over de wilsverklaring. Dat had de bewuste arts niet meer gedaan omdat het simpelweg niet mogelijk was vanwege haar dementie. Er was wel sprake van een wilsverklaring. Toch besloot het Openbaar Ministerie tot vervolging over te gaan. De rechter stelde echter dat de arts gewoon volgens de wet handelde.

Op dit moment ligt de zaak bij de Hoge Raad, het hoogste rechterlijke orgaan in ons land. Hoewel de uitspraak geen directe gevolgen heeft voor de arts is deze van groot belang voor de wijze waarop de wet in de toekomst geïnterpreteerd gaat worden. Wanneer wordt geconstateerd dat de arts niets fout heeft gedaan, staat het artsen voortaan in principe vrij om euthanasie toe te passen bij zwaar demente mensen die over een schriftelijke wilsverklaring beschikken.

Procureur-generaal Peter Silvis heeft de Hoge Raad inderdaad geadviseerd om euthanasie in dat geval toe te staan. Dit is een belangrijke graadmeter aangezien het advies van de procureur-generaal vrijwel altijd wordt overgenomen door de Hoge Raad. De uitspraak zal in het voorjaar van 2020 zijn. In veel medische richtlijnen staat overigens nog dat artsen moeten kunnen communiceren met de patiënt om euthanasie toe te passen. Deze richtlijnen zouden binnenkort ook veranderd worden. Overigens benadrukt Silvis wel dat artsen nooit verplicht zouden mogen worden om euthanasie uit te voeren.

In het Nederlands Dagblad reageert Diederik van Dijk, directeur van de NPV, geschokt op het nieuws. Hij heeft het over een ‘griezelig advies’. “Dit kan leiden tot nog meer druk van familie op artsen om euthanasie uit te voeren”, Van Dijk. “Bovendien zijn er ouderen die weliswaar een euthanasieverklaring hebben, maar op het moment van dementie dat wellicht helemaal niet meer willen.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Griezelig, de valkuil van de verleiding wordt alsmaar groter.

Weg ermee als je geen waarde meer heb in deze maatschappij.

Voortekenen die alsmaar erger worden als je hier in mee gaat, ga je met de ondergang mee en komt de verharding steeds verder weg van Jezus.

Wees gewaarschuwd!
A
Je moet eens in verzorgingshuizen rondkijken.

Het zal je verbazen.

Als mensen bijvoorbeeld niet meer willen (eten en drinken) dan laten ze de patiënt met rust en leggen naaldje aan in de ader. Daar geven ze dan slaapmiddel en morfine doorheen. Dan is het einde spoedig daar.

Is dit dan geen euthanasie?

Ik vraag het mij af......

Het gaat wel in overleg met de mantelzorger, familie, maar wat als die er niet zijn?Dan hebben de mensen dus eigenlijk aangegeven dat ze niet meer willen leven. Eten en drinken is het eerste wat mensen doen als ze geboren worden. Maar er zal stiekem wel heel makkelijk mee omgegaan worden. Het is het grote grijze gebied tussen euthanasie en in leven houden van iemand die niet meer wil.

En als er geen mantelzorgers of familie is, dan is het wel heel makkelijk om iemand te laten sterven die geen reden meer heeft om te eten en te drinken.
Toon meer reacties (1)