Paus Fransiscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2019 door CNN

Geheimhoudingsregel rondom kindermisbruik in Rooms-Katholieke Kerk afgeschaft

De medewerkers binnen de RKK zijn volgens de laatste beslissing van Paus Fransiscus verplicht om ieder geval van seksueel misbruik te melden, meldt CNN. Hierdoor mogen medewerkers vanuit de Katholieke Kerk nu wél informatie over misbruik delen met autoriteiten zoals de politie. 

Dit gebeurde al beperkt in de Verenigde Staten, maar niet overal ter wereld. Sommige kerken weigerden zelfs mee te werken in bepaalde onderzoeken. Door de geheimhouding is er geen excuus meer voor het ontkennen van seksueel misbruik, stelt aartsbisschop Charles Scicluna. ‘Transparantie wordt nu geïmplementeerd op het hoogste niveau,’ stelt hij.

Campagneleider Mattias Katsch, die opkomt voor de slachtoffers, stelt echter dat deze ontwikkeling een wassen neus is, omdat veel misbruikzaken al verjaard zijn. ‘We wilden al veel langer dat deze geheimhouding werd opgeheven. Deze opheffing is daarom een achterstallige stap. Het is belangrijk dat álle andere duizenden zaken openbaar worden gemaakt voor onafhankelijk onderzoek.’

Seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk kwam voor het eerst groots in het nieuws toen de krant The Boston Globe onderzoek deed naar de verhalen van slachtoffers. Door het onderzoek van de specialistische redactie genaamd Spotlight kwamen uiteindelijk duizenden misbruikzaken aan het licht. In 2015 werd er ook een film gemaakt over het werk van de redactie, die tevens te zien is op Netflix. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.