Ds. Van de Weg onder de indruk van vervolgde broeders en zusters in India: “Houding van christenen is daar bij uitstek hét evangelisatiemiddel”

God20 december 2019
Van de Weg

“De ontmoetingen met vervolgde christenen hebben iets in me losgemaakt; het is onder mijn huid gaan zitten en ik denk er gedurig aan terug.” Dit vertelt ds. A. A. F. van de Weg in gesprek met CIP.nl. Samen met onder andere ds. Paul Visser ging hij, op uitnodiging van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk), naar India om kennis te maken met de broeders en zusters die daar vervolgd worden om hun geloof in Jezus. Een reis die voor de predikant een flinke impact heeft op zijn kijk op het leven.

“Op een zomerse maandag rond negen uur ’s ochtends ging de telefoon en werd ik overweldigd met de vraag of ik een week naar India toe wilde gaan. Na overleg met het thuisfront en de kerkenraad, die unaniem besloot dat ik moest gaan, heb ik volmondig ja gezegd. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Ik was blij dat ik de mogelijkheid kreeg om ook eens over de grenzen heen te kijken en te zien hoe christenen, die in een totaal andere context leven, christen zijn.

"Ik heb predikanten ontmoet wiens kerken in brand zijn gestoken. Ook heb ik weduwen ontmoet wiens man, soms vóór hun ogen, vermoord is."

De predikant kwam met een schat aan nieuwe ervaringen en kennis terug: “Wij kunnen ons in Nederland nog wel eens druk maken over verschillende randzaken, maar ik ben in aanraking gekomen met mensen die heel dicht bij de kern blijven. Ik heb predikanten ontmoet wiens kerken in brand zijn gestoken. Ook heb ik weduwen ontmoet wiens man, soms vóór hun ogen, vermoord is. De uiterlijke verdrukking zorgt ervoor dat je naar de kern gedreven wordt; het wandelen met Hem. Je hebt eenvoudigweg de tijd niet om je te verliezen in onderlinge discussies.”

Beschaamd
Tijdens zijn bezoek voelde de predikant op bepaalde momenten een zekere schaamte: “Toen ik op een conferentie voor vervolgde christenen mocht spreken, zei ik tegen de mensen: ‘We zijn hier gekomen om jullie te bemoedigen, maar jullie bemoedigen óns. Ik schaam me eigenlijk voor de manier waarop ik leef; comfortabel, welvarend en ik heb geen last van vervolging.’ Zou ik met hen willen ruilen? Nee. Het is nogal wat als je zó, soms letterlijk, onder vuur ligt. Je raakt zo veel kwijt, maar de verdrukking brengt ook iets goeds teweeg. In 2 Korinthe 4 staat: “De uitwendige mens wordt verdorven van dag tot dag, maar de inwendige mens bloeit”. Dat zie je in India echt gebeuren.”

Getuigenissen
Van de Weg voerde tijdens deze reis zo’n dertig gesprekken en hoorde hele bijzondere getuigenissen: “Ik sprak met een man die last had van een huidziekte en verscheidene artsen heeft geraadpleegd. Niemand kon hem helpen. Op een gegeven moment kwam hij in aanraking met een christen die voor hem bad en vervolgens is de ziekte geleidelijk weggegaan. De artsen en hijzelf waren heel verbaasd en nieuwsgierig. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het God Zelf was die genezing gaf.

Die verandering heeft ervoor gezorgd dat hij zich geroepen voelde om predikant te worden. Hij startte en huisgemeente en in zeven jaar tijd is deze uitgegroeid tot een kerk met zesduizend leden. God maakt, in een context van verdrukking, gebruik van die ene man door deze wonderlijke genezing. Hij gebruikt deze wonderen als bevestiging van Zijn Woord.
Dit is één van de dertig verhalen die ik gehoord heb en dan heb ik het nog over een heel klein deel van India; een enorm land. De Heere werkt daar echt!”

Levenshouding
Het viel de predikant op dat, naast de mooie getuigenissen, de levenshouding van de christenen in India veel teweeg kan brengen: “De levenshouding van christenen is in India bij uitstek hét evangelisatiemiddel. Het is beslissend; dat zegt de Bijbel ook. Je ziet ex-hindoes die zo geraakt werden door de opstelling van christenen, dat ze zich tot Jezus keerden.

"De levenshouding van christenen is in India bij uitstek hét evangelisatiemiddel. Je ziet ex-hindoes die zo geraakt werden door de opstelling van christenen, dat ze zich tot Jezus keerden."

Zo sprak ik met een dominee wiens kerk in brand was gestoken. Hij wist wie de dader was, maar reageerde op een hele bijzondere manier naar deze man toe. Toen de aanslagpleger één of andere belangrijke functie kreeg, ontving hij een felicitatie van de predikant en toen de kinderen van de dominee een kinderfeestje gaven, werden de kinderen van de dader ook uitgenodigd. Terwijl er haat van de ene kant kwam, vergold de predikant niet met haat, maar met liefde; doorgaan met goeddoen en de gezindheid van Jezus laten zien. Dat gaat zo tegen jezelf in. Dat gebeurt alleen maar Jezus die door deze mensen werkt.”

Rauwe randen van de Bijbel
"Door deze reis heb ik weer oog gekregen voor de rauwe randen van de Bijbel”, vervolgt Van de Weg. “Oog voor onze God die recht doet; daar lezen we vaak omheen, maar in de context waarin de Indiase christenen leven, is dit heel sprekend. Ze krijgen te maken met ‘mannen van bloed’ die hen haten. Ze nemen het recht niet in eigen hand, maar grijpen vast aan de Bijbel; aan God die eens recht zal spreken en al het kwaad zal vergelden."

Van de Weg concludeert daarbij dat verdrukking ook een terugkerend iets is in Gods Woord. "Als ik daarover lees, denk ik aan mensen in bijvoorbeeld India. Is dat nu terecht? Jezus zegt: “U moet door veel verdrukking het koninkrijk van God binnengaan”. Waar zit voor mij de verdrukking? Loop ik ervoor weg? Kost het geloof mij nog iets? Vragen die nu bij mij boven komen.”

De predikant beveelt het christenen aan om de vervolgde kerk op te zoeken als de mogelijkheid zich voordoet. Verrijkende ontmoetingen hoeven volgens hem niet per se met de vervolgde kerk te hebben. “Het ontmoeten van christenen uit andere culturen kan al erg verrijkend zijn. Onze manier van doen is gebaseerd op goede redenen, maar het is niet de enige manier van christen zijn. De ontmoetingen met broeders en zusters die in een andere context leven, maken je klein en voorzichtig in het doen van stellige uitspraken.

Zo heb ik nog iets geleerd van de instelling die de Indiase christenen hebben; zij leven in het licht van de eeuwigheid. Het is volgens hen niet ‘hier en nu’, zoals we in Nederland vaak zeggen, maar ‘hier en straks’. Ik heb mensen gesproken die zó dicht bij de nieuwe toekomst leven: “Het kan morgen voorbij zijn, maar dan ben ik bij Hem!” Hoe kan het dat we dit in Nederland zijn vergeten en hoe krijgen die houding weer terug? Wat dat betreft hebben de christenen in India nog waardevolle lessen voor ons in Nederland.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie beklad met antisemitische leuzen

Het partijkantoor van de ChristenUnie is beklad met antisemitische leuzen. Dat maakte CU-leider Mirjam Bikker vandaag in het radioprogramma Sven op 1 bekend. Volgens de NOS werd het partijkantoor onder meer beklad met de leus ‘vieze genocidegoedprate

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Meerartikelen

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken

Calvijn College
Nieuws

Reformatorische leerlingen bekogelen politie met zwaar vuurwerk en eieren

Een groep leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke zorgde dinsdagochtend voor onrust door zwaar vuurwerk en eieren naar de politie te gooien. Er werd door een groepje van ongeveer twintig leerlingen zelfs een stuk zwaar en illegaal vuurwerk

Ds. M.C. (Marco) Batenburg
Nieuws

Dominee Marco Batenburg nieuwe directeur IZB

Ds. M.C. (Marco) Batenburg uit Gouda wordt per 1 september 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van de IZB. Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 juni aanstaande, zal hij door de Raad van Toezicht worden voorgedragen als opvolger van ds. J.A. (Sj

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Gloria Lie Kwie Sjoe

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' deelt Gloria Lie Kwie Sjoe ervaringen uit haar jeugd en vertelt ze onder meer hoe het kinderwerk in Suriname dankzij kinderboekenschrijfster Else Vlug een echte 'boost' kreeg. Ook geeft Gloria praktische

Gert van Vliet
Opinie

Christenen zijn niet geroepen om terug te kruipen in de kooi van Rome

“Vlak voor Jezus’ wederkomst, zullen veel protestanten als vanzelf weer terugkruipen in de kooi van Rome” (John Bunyan). Profetische woorden van de schrijver van De Christenreis, het bekende boek wat velen tot zegen is geweest. Deze woorden blijken w

Cedric Kanana
Levensverhaal

Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest ha

Dr. Bert Loonstra
Opinie

Het convent: een geloofsdaad om de impasse in de CGK te doorbreken

We hebben er lang naar uitgekeken. Er is veel over gepraat. De betrokkenheid was hoog. Kerkenraden hebben hun gemeente vooraf geïnformeerd. Er is voor gebeden. In een van de kerken is een gebedsketen gevormd: elk kwartier zou vanuit de gemeente een g

Het kruis, inzet: Alfred C. Bronswijk
Interview

Theoloog deelt ontdekking over vergeten kruisboodschap van Christus

Loop je een rooms-katholieke kerk binnen, dan valt het nauwelijks meer op: Jezus hangt lijdend aan het kruis. Betreed je een protestantse kerk, dan is vaak slechts een leeg kruis zichtbaar. Alfred C. Bronswijk schreef het boek ‘Het Kruis: Biografie v

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I