Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 december 2019 door EO Visie

Waarom Andries Knevel graag herkenbare liederen in de kerk zingt

In de nieuwe blog van Andries Knevel pleit de EO-coryfee opnieuw voor het zingen van herkenbare en zingbare psalmen en liederen: “Onlangs mocht ik voorgaan in een PKN-dienst in Aalburg. De grote kerk zal helemaal vol. Ik had ‘How great Thou art’ in de Nederlandse vertaling opgegeven, ‘Hoe groot zijt Gij’. Het lied werd begeleid door orgel en piano en de gemeente zong massaal. Ik kreeg er kippenvel van. Is de Geest dan meer aan het werk?”

“Ik pleit al jaren voor herkenbare en zingbare psalmen, gezangen en geestelijke liederen in de eredienst, of dat nu met een orgel is of met een band. Muziek doet wat met een mens. Zingen is zelfs twee keer bidden, zei Luther. Wat is er mooier dan massaal de lof van de Heer te zingen?

En natuurlijk mogen er ook nieuwe liederen aangeleerd worden”, vervolgt de presentator. “Veel graag! Maar toch, wat is het mooi als daarnaast het loflied mag klinken met een bekende tekst en een goed zingbare melodie. Tegenwoordig geef ik ook weer ouderwetse liederen op als ‘Welk een vriend is onze Jezus’ of ‘Veilig in Jezus’ armen’. Dan is de reactie vaak: “Wat fijn dat we deze liederen weer eens konden zingen.”

Lees Knevels volledige blog op de website van EO Visie.

Reacties

M
Zo werkt het voor ieder mens verschillend...wat prima is! Maar om te illustreren dat mensen verschillend zijn: ook of liederen 'zingbaar' zijn en wat met je doen is persoonlijk, het hangt nogal van je muzikaliteit af, je smaak...ik denk dat er best aandacht voor mag zijn om veel verschillende stijlen ook te leren zingen. Een kenmerk van God is ook creativiteit en veelzijdigheid. De boodschap is een beetje dubbel; zowel een pleidooi voor een bepaald soort liederen als ook andere liederen...misschien is de hele column wel niet nodig?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!