paus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2019 door Patrick Simons

Paus over titel 'medeverlosseres' voor Maria: "Laten we ons niet verliezen in dwaasheid"

Vraag een protestant naar de Katholieke Kerk en hij zal binnen de kortste keren beginnen over de verering van Maria. In sommige kringen gaat dat ook behoorlijk ver. Zo gingen er recent stemmen op om de titel ‘medeverlosserers’ toe te kennen aan de moeder van Jezus. Paus Franciscus maakt daar echter korte metten mee, zo meldt het Katholiek Nieuwsblad.

“Zij wilde nooit iets voor haarzelf dat van haar zoon was”, aldus de Paus. “Zij heeft zichzelf nooit voorgesteld als medeverlosseres. Nee. Leerling. Wanneer men naar ons toekomt met het verhaal dat zij iets verkondigt of om een dogma vraagt, laten we onszelf dan niet verliezen in dwaasheid.” De Paus deed deze uitspraken tijdens het vieren van de Mis op het Sint-Pietersplein.

Het is overigens zeker geen nieuw idee om Maria deze titel toe te kennen. Al in de Middeleeuwen werd dit voorgesteld maar tijdens het Tweede Vaticaanse Concilie werd het voorstel verworpen. Emeritus-Paus Benedictus XVI sprak zich eerder al uit over dit onderwerp. Hij zei destijds in een interview: “ Alles komt van Hem (Christus), zoals de brief aan de Efeziërs en de brief aan de Colossenzen zeggen. Meer specifiek: Maria is ook alles door Hem.”

Lees meer in het Katholiek Nieuwsblad.

Reacties

Zeer verheugend dat de paus duidelijk korte metten maakt met de door sommigen voorgestelde titel 'medeverlosseres'. De Mariacultus (met onbijbelse dogma's) heeft in delen van de rooms-katholieke kerk afgodische trekken gekregen. Maria zou dat beslist niet gewild hebben en het zelfs sterk afkeuren.

Want als we de lofzang van Maria (het Magnificat) goed lezen en begrijpen, dan ontdekken we dat die geheel is gericht op de grootheid en genade van God en niet op het laten vereren van Maria zelf.
J
De Maria-cultus zie je overal in de R.K. kerk. Overal beelden, waarvoor je neer kunt knielen of een kaarsje kunt opsteken. In de R.K. kerk is Maria geen medeverlosseres? Hmm. Nog niet zolang geleden was ik op de Gulperberg alwaar een enorm beeld van Maria staat, versierd met allerlei titels. Eén titel: MEDEVERLOSSERES (!!).
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.