Star Wars logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2019 door Bob Smietana

Star Wars: een mengelmoes van Boeddhisme en de Heilige Geest

Aanstaande woensdag 18 december is de première van de Star Wars film: The Rise of Skywalker. De film vertelt het verhaal van Anakin Skywalker, die volgens een profetie vrede moest brengen in het futuristische heelal. Maar door de aantrekkingskracht van de duistere kant van de mystieke kracht van het heelal gaf de vermeende ‘messias’ Skywalker zich over aan het ‘kwaad.’  

Als die mystieke kracht – ook wel 'The Force' genoemd – goed wordt toegepast kan dat balans brengen in het heelal, dat verstoord is geraakt door corrupte politici en vele oorlogen. Dat de film daarom over de strijd tussen goed en kwaad is natuurlijk overduidelijk. 

Daarmee kent de film ook veel overeenkomsten met bepaalde gedachtegangen vanuit het Boeddhisme en Christendom. Zowel binnen het Christendom als het Boeddhisme speelt de strijd tussen goed en kwaad een belangrijke rol. ‘May the Force be with you’ is een veel gebed dat veel wordt uitgesproken in de film. De bijzondere ‘Force’ geeft de karakters speciale ingevingen en krachten die ze nodig hebben tijdens gevechten of oorlogen. Ook vergeving speelt een belangrijke rol in de films. Zo offert de eerst kwaadaardige Darth Vader zich in een van de eerdere films zichzelf op, op zijn verloren zoon Luke te redden, waarmee ook het thema ‘bekering’ naar voren komt.

Lees het hele artikel van Bob Smietana, hoofdredacteur van Religion News Service hier

 

Reacties

Vermeng alles en je houdt niets over.

Deze trend is in opmars, op veel gebieden, helaas.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.