kerststal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 december 2019 door Jeffrey Schipper

EO-columnist: Kerst lokt nepnieuws over Jezus uit

'Je kan er elk jaar de klok op gelijk zetten, rond Kerst en Pasen is er opeens spectaculair nieuws over Jezus te melden. Vaak blijkt dan uit zogenaamd nieuwe, archeologische vondsten dat Jezus getrouwd was, kinderen had, niet gekruisigd was of zelfs helemaal niet bestaan heeft' schrijft David Boogerd in zijn Radio 1-column. In aanloop naar Kerst ontkracht hij alvast het meest populaire Kerst-nepnieuws.

Boogerd merkt op dat er regelmatig in de media wordt gewezen op het Evangelie van Judas, de Openbaring van Jakobus of het Evangelie van Jezus' vrouw. 'De reden dat deze geheimzinnige teksten niet in de Bijbel staan is omdat ze vaak eeuwen na de Bijbelse evangeliën zijn geschreven of een regelrechte vervalsing blijken', maakt hij duidelijk. Werd Jezus wel of niet gekruisigd? Ook daarover worden allerlei complottheorieën verspreid. 'In werkelijkheid wordt de kruisiging van Jezus door historici als een onbetwistbaar feit gezien, mede ook vanwege de vele historische verwijzingen', laat Boogerd weten.

De presentator van De Ongelooflijke Podcast denkt te weten waarom nepnieuws over Jezus zo populair is. 'Eén: we zijn geneigd om complottheorieën spannender te vinden dan de kale, vaak veel saaiere, feiten. Twee: door de secularisatie neemt het religieus analfabetisme toe, helaas ook onder journalisten.'

Lees hier de volledige column van David Boogerd.

Reacties

C
Een bijzonder interessante film is The Case for Christ.Een zeer niet-gelovige journalist probeert met alle menselijkerwijs beschikbare bronnen en kennis aan te tonen dat Jezus niet bestaan heeft, niet gekruisigd is etc. etc. etc.Het waargebeurde verhaal van Lee Strobel, die als gevolg van zijn intensieve onderzoek, hartgrondig tot inkeer kwam.
Mag ik verwijzen naar de schrijver Josh McDowell, Hij schreef het schitterende boekje "JEZUS, feit of fictie. Hij beschrijft na onderzoek de doorslaggevende argumenten die aantonen dat Jezus is wie Hij zegt te zijn. 1,5 miljoen boeken, vertaald in 20 talen. Voor wie vanuit de Bijbel met steekhoudende argumenten wilt komen in discussies met gelovigen en ongelovigen. Een aanrader dus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events