heilig avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 december 2019 door Jeffrey Schipper

Anne-Ruth (15) weet niet of ze goed genoeg is om deel te nemen aan het heilig avondmaal

"Paulus zegt in 1 Korintiërs 11:27-29 dat het belangrijk is om zelfonderzoek te doen. Echt besef van Jezus’ opoffering is zo belangrijk. Dit is een belangrijk punt waarover ik twijfel, besef ik dit wel goed genoeg?", aldus de 15-jarige Anne-Ruth in gesprek met EO BEAM. Zij twijfelt over wel of niet deelnemen aan het heilig avondmaal.

Anne-Ruth bezoekt een kerk (de Vergadering der Gelovigen) waarin elke week het avondmaal wordt gevierd. Sinds één van haar vriendinnen vorig jaar meedoet aan het avondmaal, verdiept zij zich hierin. "Ik lees veel over het avondmaal, bid tot God of Hij me wijsheid wil geven maar ik ben er nog niet over uit. Ik zou het wel graag willen, om te laten zien dat ik echt geloof."

Deelnemen aan het avondmaal is in haar kerk niet verbonden aan een leeftijdsgrens. "Als je als jongere besluit dat je aan het avondmaal wilt, krijg je een gesprek met een van de ouderen of leiders. De zondag daarna wordt de mededeling gedaan dat er met jou overlegd is en dat je vanaf dat moment meedoet aan het avondmaal."

Zij weet dat Jezus Zijn volgelingen oproept om het avondmaal te vieren. "‘Doet dit tot mijn gedachtenis’ is geen vraag, maar een opdracht aan ons. Maar is het wel wat voor mij?"

Lees haar volledige verhaal op de website van EO BEAM.

In onderstaande video beantwoordt Willem Ouweneel in hoeverre er voorwaarden zijn verbonden aan deelnamen aan het heilig avondmaal:


Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Waarom dr. Van ’t Slot niet enthousiast is over avondmaal via de livestream
Meer over Heilig avondmaal »

Reacties

Als je goed genoeg bent voor het avondmaal, hoef je ook niet aan te gaan. Dan kun je het wel in eigen kracht.

Nee, juist als je niet goed genoeg bent, als je het niet zelf kan, als je volledig vertrouwd op God en het alleen verwacht van Hem. Dan mag je aangaan.
K
Niemand hoeft goed genoeg te zijn. Overigens ook niet slecht genoeg. Het is inderdaad een opdracht die je in geloof mag uitvoeren.Helaas hebben veel reformatorische kerken het "eet en drinkt u zelf geen oordeel" volledig uit zijn verband getrokken. Het ging specifiek om mensen die tijdens het HA zich volledig te buiten gingen aan eten en drinken en vergaten dat ze daar zaten ter nagedachtenis aan Jezus. En dus niet om mensen die niet voldoende zondekennis hadden (dat hadden ze wellicht ook niet, maar dat was dus niet het probleem).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.