Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 december 2019 door Lukas ten Napel

De Noord-Koreaanse Sang Chul vond God nadat hij een 'terroristische evangelist' ontmoette

Op de lagere school leerde Sang Chul dat zendelingen terroristen zijn die eerst ontzettend aardig tegen je doen. Ze lokken je naar hun huis, vermoorden je en eten je lever op. Hij ontmoet pastor Han, die hem een heel ander beeld laat zien van zijn werk. Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), maakte een korte video, waarin Sang Chul over zijn bijzondere ontmoetingen met de pastor vertelt en hoe hij ook het verlangen kreeg om Gods Woord verder te vertellen, ondanks het gevaar dat hij daarme liep in Noord-Korea.

“Er was niet genoeg werk en eten in mijn dorp. Net als anderen trok ik stiekem naar het grensgebied tussen China en Noord-Korea over de bergen. Ik plukte daar paddenstoelen in de hoop ze te kunnen verkopen in Changbai. Daar kwam ik een man tegen die zei dat hij ze wel voor me kon verkopen. Hij bedroog me niet; hij gaf me al het geld van de verkoop.” Sang Chul wist toen nog niet dat die man pastor Han was.

De twee jaar die volgden ben ik regelmatig teruggegaan. Telkens hielp pastor Han me. Op een dag vroeg ik waarom hij dat deed, want hij liep groot gevaar door een Noord-Koreaan te helpen. “Ik doe dit omdat ik christen ben”, was zijn antwoord. Daar schrok ik van! Zeker met de verhalen van school in mijn achterhoofd.

‘God is echt’
Op een dag zei pastor Han tegen me: “God is er echt! Er is hoop voor iedereen.” Ik kon niet geloven dat hij dat woord uitsprak: ‘God’. Dat zegt niemand in Noord-Korea; dat is verraad en het kan hele nare gevolgen voor je hebben.”

Toch groeide het verlangen van Sang Chul om meer van God te weten te komen en dus vroeg hj de pastor om een Bijbel: “Hij wist dat mijn leven gevaar zou lopen als ik gesnapt werd met een Bijbel, maar na een tijdje haalde ik hem toch over. Ik liet de Bijbel aan mijn vrouw zien. Eerst wilde ze er niet eens naar kijken. Ze wist dat je met je hele familie in een concentratiekamp zou worden opgesloten, wanneer je met een Bijbel betrapt zou worden.

Later ging ook mijn vrouw in God geloven. Ze vond hoop! Daarna deelde ik Gods Woord ook met mijn beste vriend. Het was heel gevaarlijk voor me om erover te vertellen, maar helaas ook heel gevaarlijk voor hem om ernaar te luisteren…”

In de zomer van 2016 hoorden we dat Noord-Koreaanse moordenaars geëerd werden door de regering. Ze werden beloond voor hun ‘goede werk’; het doden van een terroristische zendeling in Changbai…”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.