dakloze man
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2019 door Persbericht ChristenUnie Utrecht

Inzamelactie ChristenUnie levert honderden jassen op voor dak- en thuislozen

Een inzamelactie van de ChristenUnie Utrecht heeft honderden jassen opgeleverd voor dak- en thuislozen in de stad. Er deden meer dan 15 kerkgemeenten mee aan het initiatief van de partij. De ChristenUnie Utrecht maakt zich al een tijd hard om deze kwetsbare groep mensen meer perspectief te bieden.

De inzamelactie startte tijdens het weekend van Sint Maarten, de heilige die volgens de legende de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar. Drie weken lang konden Utrechters een jas doneren voor hun stadsgenoten. Kerken riepen hun leden op om op zoek te gaan naar een oude winterjas, maar ook buiten de kerken werden jassen gedoneerd. Dankzij de media-aandacht voor de actie kwamen er jassen vanuit de wijde omgeving van de stad. Ook stichtingen, waaronder de weggeefwinkel Mooi4Nix en de Schaapskooi in Parkwijk, hielden een spontane inzameling.

Nood is hoog
De nood rondom dak- en thuislozen in Utrecht is, net als in andere steden, hoog. Het aantal neemt hard toe. Daklozen zijn vaker jonger en landelijke regelgeving maakt het lastig om een nieuw bestaan op te bouwen. Onlangs stuurde wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) over de ernst van de ontstane situatie al een brandbrief naar het kabinet. Utrecht biedt elke dag aan 230 daklozen opvang en in de winter zijn er ruim 250 slaapplekken. Zeker evenveel mensen leeft op straat of verblijft tijdelijk bij iemand uit hun netwerk.

Klein gebaar
Harmen van Doorn van het bestuur van de ChristenUnie blikt tevreden terug op de inzameling, die ruim 300 jassen en een veelvoud aan truien opbracht: “De actie had twee doelen: voorzien in de grote behoefte aan winterjassen én de situatie van dak- en thuislozen nogmaals op de agenda zetten. En wat is het prachtig dat zoveel Utrechters hun mede-stadsgenoten een warme winterjas gunnen. Het kleine gebaar van mensen die elkaar op deze eenvoudige manier helpen en dat heel ‘gewoon’ vinden, doet toch iets: van mensen die hun zolder opruimden tot iemand die erg gehecht was aan haar oude jas en die toch doneerde. Er was zelfs iemand die via Marktplaats een tweedehands jas kocht voor een dakloze stadsgenoot.”

Hartverwarmend
Hoe mooi het resultaat van de actie ook is, Rachel Streefland (fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht) wilde het liefst dat de inzameling helemaal niet nodig was geweest. “We blijven dus stevig pleiten voor meer en betere huisvesting voor dak- en thuislozen en passende begeleiding, zodat zij ook weer een volwaardige plek kunnen krijgen in de samenleving. Maar voor nu: we zijn alle mensen zeer dankbaar voor hun vrijgevigheid. Hartverwarmend dat er zoveel jassen zijn binnengekomen!”

Direct bij de dak- en thuislozen
De winterjassen komen via verschillende opvangpunten direct bij de dak- en thuislozen terecht. De eerste twintig herenjassen werden afgelopen weekend overhandigd aan Ferdinand van de Velde, hoofd van de opvanglocatie Herstart aan de Nieuwegracht. Daarna werden de jassen verspreid over andere locaties waar behoefte was aan jassen. Ageeth Weelink heeft vanuit het Leger des Heils gezorgd voor het verspreiden over andere locaties en organisaties waar behoefte is aan jassen. “Ik vind het bijzonder dat op deze manier zoveel mensen betrokken raken en een jas delen. Daarmee laten zij hun meeleven laten zien met de dak- en thuisloze mensen in onze stad. Ik hoop dat de aandacht ook leidt tot een verder gesprek over een oplossing voor de problematiek van dak- en thuisloosheid. Deze mensen zijn enorm kwetsbaar en verdienen een stabiele woonplek; er is veel meer nodig dan alleen een jas!”

Enkele kerken zijn later met de inzameling gestart. Zij doneren hun jassen aan de ‘markt’ voor dak- en thuislozen, die straatpastoor Wieke de Wolf jaarlijks met de Jacobikerk organiseert; dit jaar op 9 december.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!