Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 december 2019 door Jeffrey Schipper

Hervormde predikant over kritiek van ds. De Heer op opwekkingsmuziek: "Andere liederen dan psalmen afwijzen is niet geestelijk"

"Het steevast afwijzen van andere liederen dan psalmen is ten diepste een niet geestelijke houding en draagt niet bij aan het gaande houden van de lofzang", stelt ds. A. J. Post in het Reformatorisch Dagblad. De hervormde predikant uit 't Harde reageert op een commentaar van ds. J. M. D. de Heer in diezelfde krant.

Ds. De Heer schreef onlangs een nieuw boek over opwekkingsmuziek. De predikant uit de Gereformeerde Gemeenten staat bekend om zijn kritiek op de evangelische beweging. Hij maakt onderscheid tussen het menselijke lied (opwekkingsmuziek) en het door Gods Geest geïnspireerde lied (de psalmen). Volgens de predikant zijn "de 150 onberijmde Psalmen die we hebben per definitie door de Heilige Geest geïnspireerd". "Zo’n uitspraak kan niet gedaan worden over mensen vandaag de dag, ook al kunnen ze de leiding van Gods Geest ontvangen", zei hij vorige week in dit interview op CIP.nl.

Ook ds. Post juicht het toe dat er uit het psalmboek wordt gezongen, maar plaatst een kanttekening bij het betoog van De Heer. "Het schrijnende is dat juist in de reformatorische gezindte zeer selectief met de psalmen wordt omgegaan", stelt hij. "Menig psalmenbord (ook in mijn eigen kerkgebouw) spreekt boekdelen. Bij vijf zangmomenten in de eredienst worden dikwijls niet meer dan zes of zeven versjes gezongen."

De hervormde predikant voegt toe dat gelovigen die alleen psalmen zingen niet per definitie "een evenwichtig Godsbeeld" hebben. "Het gegeven dat veel gelovigen zich door de psalmen aangesproken wisten en weten, neemt het legitieme verlangen om de nieuwtestamentische heilsfeiten en de Naam van de Heere Jezus te bezingen niet weg." Post wil gehoor geven "aan de oproep van de psalmdichter om een nieuw gezang te zingen (onder andere Psalm 98:1)".

Lees ook het CIP-interview met ds. De Heer: "Ik wil juist niet oordelen over evangelische christenen."

Reacties

J
De bijbelgetrouwe en niet geregistreerde Baptisten in het grote Rusland zingen in hun samenkomsten en in hun huizen geen psalmen. Zij zingen liederen uit een bundel met bijna 1000 gedichten, door gevangen broeders/predikers ( oa CHRAPOV) in de nood geboren èn uit dankbaarheid over Gods onmetelijke liefde voor het verlorene, uitgegeven. Ongelovigen komen worden aangeraakt en gemeenten groeien door deze bevindelijke gezangen!. Russisch orthodoxen evenals de Rooms katholieken gebruiken de psalmen in onverstaanbaar Russisch in hun kathedralen.
Laat ieder zijn eigen onderzoeken en zijn eigen parochie bekritiseren tot opbouw. Ds de Heer is niet geroepen om de evangelische wereld te beoordelen. Dat moeten de evangelische zelf doen tot opbouw. Er wordt het zoveelste nutteloose boek toegevoegd aan de niets zeggende rij boeken die al geschreven zijn door theologen en over theologie. Wat moet iemand die honger heeft naar God en Jezus hier mee?
K
Ook binnen de Geformeerde Gemeente zijn er mensen die een ander geestelijk

Iied dan de psalmen wel kunnen waarderen. En dan schrijf je als dominee een boekje om dat fenomeen de kop in te drukken. Letterlijk voor eigen parochie dus.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.