Kleine kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 december 2019 door Reformatorisch Dagblad

Volgens ds. H. de Jong is de 'kleine kerk' het 'model van de toekomst'

“Restvorming is een belangrijk gegeven in de kerkgeschiedenis. Telkens zie je hoe God met een overblijfsel werkt. Wij moeten daarop inspelen.” Dit vertelde de Nederlands gereformeerde ds. H. de Jong afgelopen vrijdag op de Theologische Universiteit in Kampen, doelend op kleiner wordende kerken. Het Reformatorisch Dagblad maakte verslag van de predikants rede.

De Jongs rede ging over ”De drie zwaarden; Gods heilsinstrumenten in een tijd van geloofsafval”. Hij wees daarin op de zevenduizend Israëlieten die hun knie niet hadden gebogen voor Baäl.

God zou een rest doen overblijven door middel van drie zwaarden: in de eerste plaats door het zwaard van Hazaël, de gevreesde koning van Syrië-Damascus, ten tweede door het zwaard van Jehu, “die met zijn geweld een schijnbare wending ten goede aan Israëls geschiedenis gegeven heeft.” En in de derde plaats door het zwaard van de profeet Elisa, die de opvolger van Elia zou worden.

Ds. De Jong paste de drie zwaarden toe op deze tijd. Het zwaard van Hazaël staat voor de ongelovige wereld, de geloofsvijandige wereld die onder het volk van God veel slachtoffers heeft gemaakt en maakt. Het zwaard van Jehu ziet op de verdeelde kerk “die met haar tegenstrijdige opvattingen –modernistisch en ouderwets, links en rechts, vrijzinnig en rechtzinnig– evenzeer grote schade toebrengt aan het volk van God.”

Tenslotte het zwaard van Elia en Elisa. Ds. De Jong: “Dat staat dan zeker voor de wáre kerk? Laten we voorzichtiger zijn en zeggen dat zij staat voor het profetische Woord, waarnaar de gemeente heeft te luisteren wil zij het overblijfsel van Gods volk worden.”

Lees de rest van het verslag op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Ik dank dominee de Jong voor zijn visie en zijn terechte opmerking over het profetische doorschouwen van de tijdgeest. Althans ik interpreteer dat hij bedoelt te zeggen dat we zonder ondersteuning en inzichtelijkheid van en door Gods Geest, we niet zullen begrijpen wat vanaf het begin Gods plan was, zoals ik o.a. lees in de brief aan de Efeziërs , hoofdstuk 1: 3-14. Zelden zo'n mooi gedeelte gelezen uit het woord van God.
Het zwaard van Elisa is “het zwaard van de Geest, dat is het Woord van God” (Ef.6:17). Het precisiezwaard: Het is het zwaard dat kan doordringen tot in de verborgen kamers van ons hart (Hebr.4:12). Het Woord van God is daartoe in staat en brengt zo het overblijfsel van het volk van God aan het licht.
K
Ik blijf een dubbel gevoel houden bij deze gedachten. Enerzijds is het mooi om in de geschiedenis te zien dat God zijn beloften waar maakt. Maar aan de andere kant vallen er heel veel slachtoffers. Zowel menselijk als geestelijk. Stalin en Hitler gingen over miljoenen lijken om hun doel te bereiken. Maar de uitkomst was de oprichting van de staat Israël. Hoe weet ik niet, maar ik blijf geloven dat God deze slachtoffers (maar ook al die mensen die van hun geloof zijn gevallen) op één of andere manier recht zal doen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.