Gambia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2019 door Open Doors

Christenen Gambia bezorgd over grondwetswijziging

Christenen in Gambia vragen om gebed voor een cruciale wijziging van de grondwet. In de voorgestelde tekst krijgt islamitisch recht een prominente plek en wordt gesproken over sjaria-rechtbanken.

In 2015 riep president Jawara het land uit tot een islamitische staat. Zijn opvolger, de in 2017 aangestelde president Barrow, herriep deze uitspraak. Naast dat hij er voor zorgde dat Gambia zich weer aansloot bij de Britse Gemenebestlanden, veranderde hij de naam van het land van de Islamitische Republiek Gambia naar de Republiek van de Gambia (Republic of The Gambia).

De sterk islamitische invloeden die ontstonden onder Jawara zijn nog steeds aanwezig in het concept voor een nieuwe grondwet. Deze tekst werd op 15 november aan alle Gambianen voorgelegd, zodat zij er commentaar op kunnen geven. Ook volgt er nog een referendum over de nieuwe wet.

In de nieuwe tekst staan ook positieve dingen, zoals vrijheid voor de media en een beperking van de presidentstermijn. Dit laatste heeft alles te maken met het dictatorschap van Jawara, die ruim 20 jaar met ijzeren vuist regeerde.

De christenen in het land hebben momenteel in het bijzonder zorgen over de grondwet, omdat islamitisch recht een nog grotere plek krijgt dan voorheen. De grondwet uit 1997 erkende de sjaria en er werden islamitische rechtbanken ingesteld. In de nieuwe tekst gaat het over sjaria-rechtbanken en een sjaria hooggerechtshof. Christenen vertelden Open Doors-medewerkers bang te zijn dat hun rechten en die van andere minderheden worden geschonden.

“Wij willen dat religie uit de tekst wordt gehaald. We pleiten voor neutraliteit en een scheiding van kerk en staat”, zegt professor Pierre Gomez. Hij vervolgt: “Ik heb de commissie gevraagd om te voorkomen dat er een staatsreligie ontstaat en de Gambia geen religieus land te noemen. En ook dat er geen discriminatie mag zijn op basis van religie.”

Namens de Christian Council of Gambia reageerde pastor Jammeh. Hij vertelde de commissie: “Wij als Christian Council willen dat er in de grondwet komt te staan dat de Gambia een soevereine en seculiere republiek is met godsdienstvrijheid en gelijke kansen voor iedereen.” Jammeh vervolgt met: “We moeten niet vergeten dat er drie jaar geleden iemand opstond die dit land islamitisch verklaarde. Dat raakte ons als christenen. We roepen u dringend op om dit onderwerp kritisch te onderzoeken.”

Gambia staat niet op de Ranglijst Christenvervolging, maar de 100.000 christenen (4,5% van de bevolking) hebben wel degelijk te maken met vervolging. In 2018 werden vijf christenen aangevallen vanwege hun geloof. Christelijke scholen worden bij een meerderheid aan islamitische scholieren gedwongen islamitische vakken op te nemen in het curriculum. Het renoveren of bouwen van kerken wordt verhinderd en het is soms moeilijk om een kerk te registreren. Ook worden christenen gedwongen om deel te nemen aan rituelen die niet te rijmen zijn met hun christelijke geloof.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.