Social
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 december 2019 door EO BEAM

Estefania (17) vertelt over de negatieve kant van social media: "Het kon altijd beter, mooier en christelijker"

“Na een tijdje vond ik wat ik deed niet goed genoeg. Ik pushte mezelf: het kon altijd beter, mooier en christelijker.” Dit vertelt de zeventienjarige Estefania in gesprek met EO BEAM. Ze wordt omschreven als is een perfectionist, zowel in het dagelijkse leven als in haar geloofsleven. “Social media spelen een grote rol.”

“Op mijn kamermuur had ik post-its geplakt. Hierop stonden allemaal ‘christelijke opdrachten’: iemand helpen, bloemen aan iemand geven, kaartjes versturen, dat soort dingen. Op deze manier kon ik elke dag iets positiefs voor een ander doen. Na een tijdje vond ik wat ik deed niet goed genoeg. Ik pushte mezelf’; het kon altijd beter, mooier en christelijker.”

“Social media spelen hierin een grote rol. Als ik op Instagram zie dat er iemand Theologie in Australië studeert, dan hoor ik een stemmetje in mijn hoofd: ‘Zie je wel, jij doet te weinig’. Op Instagram posten veel christenen wat ze doen of waar ze mee bezig zijn. Dat vergroot de sociale druk.

Ik vast daarom periodes met social-media, ook voor mijn studie. Als ik merk dat ik mezelf met anderen begin te vergelijken of onzeker word, dan verwijder ik Instagram voor een paar weken. Daar ben ik gelukkig heel makkelijk in.”

Lees hier het hele gesprek met Estefania.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen