waterval
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 december 2019 door Patrick Simons

Welvaartsevangelie overstroomt Afrika: "Als je arm bent, sta je niet in een rechte verhouding tot God"

Hoewel er in Afrika veel kerken te vinden zijn, gaat het lang niet in iedere kerk even goed. Corruptie komt bijvoorbeeld veelvuldig voor. Daarnaast is het welvaartsevangelie een hardnekkig verschijnsel in het continent waar armoede een groot probleem is. Het Reformatorisch Dagblad sprak erover met Berry Muchemwa, afkomstig uit Zambia, die donderdag aan de Protestantse Theologische Universiteit van Amsterdam promoveerde.

In zijn onderzoek richt hij zich op twee grote pinksterkerken in Zambia. Daarbij is het welvaartsevangelie een groot probleem. "Rijkdom en welvaart worden gezien als tekenen van Gods gunst. Het bezit van veel materiële goederen is een teken van geestelijke verlossing. Omgekeerd: als je arm bent, sta je niet in een rechte verhouding tot God. Maar als je wérkelijk gelooft, zul je geluk en vrede vinden. Men wordt voorgehouden dat als jij aan Gód geeft, Hij ook aan jou zal geven."

Omdat armoede een groot probleem is, slaat de boodschap aan en zorgt het voor hoop. "Armen stellen hun vertrouwen op kerken als de nieuwe gemeenschappen. Deze kerken beloven wat de overheid niet kan geven. Het gevolg is dat met name de nieuwe kerken, voortkomend uit de pinksterbeweging, snel groeien. Maar ook de traditionele kerken stellen zich steeds meer open voor het welvaartsevangelie."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.


Welvaartsevangelie
- Zo krijgen pinksterkerken mensen zover 10 procent van hun jaarsalaris af te staan
- Marten Visser reageert op welvaartsevangelie en manipulatie: "Er moet geen krampachtige bescherming van voorgangers zijn"
- Het geven van tienden: wat zegt de Bijbel nu eigenlijk? De voors en tegens!
- Het gevaar van het welvaartsevangelie
- Verplicht tienden geven in de kerk: hoe zit dat en wat zegt de Bijbel?
Meer over Welvaartsevangelie »

Reacties

J
Het is een evangelie van de satan. Ik heb er zelf in gezeten er wordt alleen maar gemanipuleerd, gehersenspoeld en ( ge ) bedreigd. Geef alles , geef je huis, ga in de schulden, ga onder de brug slapen,enz. Kijk uit voor deze wolven in schaapskleren, valse profeten.
Hoe is het mogelijk dat een man met een gouden Rolex staat te preken en in een paleis woont, terwijl vele duizenden in lompen geklede mensen,duizenden en duizenden dollars in 1,50 m hoge tonnen gooien en na afloop 6 tonnen vol geld wordt opgehaald? Dan zegt hij ook nog dat deze rijkdom ook voor hen is weggelegd.

Onpasselijk word ik hiervan.
H
Dit welvaartsevangelie is opium voor het volk. Maar later de kater.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.