Roger van Oordt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 december 2019 door Roger van Oordt

Moeten wij als christenen Israël de maat nemen na eeuwenlange Jodenvervolging?

Het verbaasde mij dat Aad Kamsteeg Israël graag zou zien als licht onder de naties. Dat ziet hij weliswaar aan alle kanten mislukken, maar toch. Fijn dat profetieën uit Oude en Nieuwe Testament ook bij scribenten van het Nederlands Dagblad letterlijk toegepast kunnen worden op Israël. Al denk ik dat in dit geval de profetie uit Jesaja 42:6 en Lucas 2:32 over het Licht voor de volkeren eerder een Messiaans karakter hebben.

Kamsteeg raakt in deze column echter een gevoelige snaar. Moeten wij als christenen Israël de maat nemen? Hen nu veroordelen? Na eeuwen van vervolging van het Joodse volk in kerk en samenleving moeten wij hen nu voorhouden hoe zij een licht moeten zijn voor de naties? In Europa was er geen plaats voor de Joden. Ze moesten de smaad van de volkeren dragen. We hebben ze vervolgd en als het gelukt zou zijn, hadden we hen volkomen uitgeroeid. We hebben door de eeuwen juist dat gedaan waar de apostel Paulus ons voor waarschuwde, om niet hoogmoedig te zijn tegen het Joodse volk (Romeinen 11:18).

Nu hebben ze een eigen land en inderdaad, het hartland Israël is betwist gebied. Maar hoe kan het Joodse volk Jeruzalem, Silo, Sichem, Bethel, Hebron en de Jordaan bezetten? Mogen daar dan nooit meer Joden wonen?

Voor veel christenen blijft het een ergernis dat Israël niet naar ons luistert. Dat ze nog steeds een plek hebben in Gods heilsplan. We kunnen het niet verkroppen dat wij wellicht niet op de eerste plaats komen, maar dat Israël nog steeds Gods oogappel is, dat ze de beminden zijn wegens de vaderen, zoals de apostel Paulus zegt in de brief aan de Romeinen.

Als Israël naar de Verenigde Naties en naar de misschien goedbedoelde adviezen van de heer Kamsteeg had geluisterd, was Israël al lang ten onder gegaan in het midden van het bloedbad van geweld in de landen van het Midden-Oosten. Gelukkig is het niet in onze handen, maar de Heer waakt over Zijn volk en Zijn land.

Deze column is aangeleverd door Roger F.G. van Oordt, directeur van Christenen voor Israël.

Foto: Christenen voor Israël

Reacties

M
Het anti_semitisme is heden ten dage helaas zo hoog als vlak voor de eerste wereldoorlog.

Zo hoorde ikzelf van dichtbij, van een jongen, die net op de middelbare school zit, dat 3/4 van zijn klasgenoten k_joden ( u snapt wel wat ik bedoel) als scheldwoord gebruikt...

En dat op een christelijke school!

En dan nog maar te zwijgen van de voetbalsupporters wat die al niet uitkramen. Dan zie je hoe het geestelijk zit met de mense o m je heen!
Geachte M Van der Wulp, ik begrijp dat u zo'n gezegende leeftijd heeft bereikt dat u zelfs uit eigen ervaring kunt zeggen hoe er voor WO I op middelbare scholen werd gescholden. Hoewel het geestelijk niveau er blijkbaar niet op vooruit is gegaan, zou u toch dankbaar moeten zijn voor de uitstekende zorg die het u mogelijk gemaakt heeft om zo oud te worden. Tel uw zegeningen!
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.