Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 december 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom zei God tegen Eva na de zondeval: 'Tot uw man zal uw begeerte zijn'?

'In de Bijbel staat dat God na de zondeval tegen Eva zegt: “Tot uw man zal uw begeerte zijn.” Dat zou betekenen dat seksualiteit een gevolg is van de zonde en geen scheppingsgave. Maar kinderen zijn een geschenk van God, terwijl dat toch een (mogelijk) gevolg is van de zondeval. Hoe moet ik dat zien?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"In het gedeelte van Genesis 3 waar de woorden: 'Tot uw man zal uw begeerte zijn' in staan, spreekt de Heere Zijn ‘vonnis’ uit dat in relatie staat tot de bewezen overtreding", legt ds. A. de Lange uit. "Er komt over alle dingen van Gods mooie schepping een ‘zondesluier’ te liggen. Ook over de verhouding tussen man en vrouw."

De hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland benadrukt dat deze woorden niet gaan over seksuele begeerte. "Seksuele begeerte was er samen met de vruchtbaarheid die God Adam en Eva bij de schepping had meegegeven al (Gen. 1:28). Seksualiteit mogen we van daaruit zien als een scheppingsgeschenk van God."

"Samen met andere uitleggers lijkt het me dat de bedoeling van deze woorden deze is: De mooie en goede instellingen en gaven vanuit Zijn schepping worden vanuit de zondeval aangetast", vervolgt de predikant. "Dat de man hoofd is van de vrouw en dat zij aan hem ‘toegevoegd’ is was in de schepping een mooi, aangenaam en harmonisch iets. (...) Door de zonde is de mooie verhouding tussen man en vrouw in gevaar.

Het is beslist niet Gods bedoeling om mensen met de zonde en haar gevolgen te laten zitten. Hij heeft Zijn Zoon gegeven. Ook Zijn komst wordt in Genesis 3 door God al voorzegd. Zelfs in het vers voorafgaande aan het vers waar de vraag over gaat: Genesis 3:15!"

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

G
Ik denk dat we moeten bedenken dat het een soort vloek is. Ipv dat de man een zorgend hoofd is zal hij over haar heersen. Haar begeerte zal tot haar man zijn, maar ergens zit een probleem, die man kan vanuit zijn menselijke (lees niet wedergeboren) staat dat verlangen niet vervullen. Nét zo min dat hij in zijn menselijke staat zijn rol als hoofd op de juiste wijze kan vervullen.

Zie Efeze 5.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.