Hugo de Jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 december 2019 door ANP | NOS | Nederlands Dagblad

Meerderheid in Tweede Kamer ziet ruimte voor levensbeëindiging doodziek kind

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt ervoor te voelen om de regels die er zijn voor levensbeëindiging van heel jonge kinderen, uit te breiden naar de groep kinderen van 1 tot 12 jaar, meldt het ANP. Partijen uit zowel de coalitie als oppositie toonden zich woensdag voorzichtig positief over een advies dat een groep kinderartsen in september naar buiten bracht.

In het zogenoemde Gronings Protocol is vastgelegd onder welke voorwaarden een einde mag worden gemaakt aan het leven van een kind tussen 0 en 1 jaar, als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Kinderen vanaf 12 jaar vallen onder de Euthanasiewet, en kunnen al dan niet met hun ouders een verzoek indienen. Voor kinderen tussen 1 en 12 jaar zijn de regels een stuk minder duidelijk. verzoek indienen. Voor kinderen tussen 1 en 12 jaar zijn de regels een stuk minder duidelijk.

Vooral SGP-leider Kees van der Staaij verzette zich tegen de plannen. De SGP is het er principieel niet mee eens dat het "barmhartig zou zijn om in sommige gevallen tot doden over te gaan", citeert de NOS. Namens de ChristenUnie laat Kamerlid Stieneke van der Graaf - woordvoerder op dit dossier - weten dat "terughoudend te zijn met het oprekken van de regels". Haar partij ziet meer in het verder stimuleren van kinderpalliatieve zorg, en meer ondersteuning van artsen die met zware dilemma’s worstelen, voegt het Nederlands Dagblad toe.

Het kabinet komt begin volgend jaar met een reactie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, foto) kijkt in ieder geval niet naar voorstellen om de Euthanasiewet uit te breiden. Wel wil hij volgens de NOS recht doen aan de aanbevelingen uit dit onderzoek onder kinderarsten, maar hij onderstreepte dat daar ook suggesties in staan als "meer aandacht voor palliatieve zorg en uitbreiding van de kennis over dit onderwerp".

De kinderartsen pleitten in hun onderzoek in september voor meer duidelijkheid. In uitzonderlijke gevallen zou actieve levensbeëindiging mogelijk moeten zijn, vinden zij. Dat pleidooi vond in een debat woensdag weerklank bij VVD, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Reacties

Mijn kleindochter is na één dag leven overleden. Zonder beademing was leven niet mogelijk. Overigens ook niet zonder sonde voeding. Ze had anescephalie (afwezigheid van hersenweefsel). In moeders armen gestorven met biddende grootouders eromheen. En ja, met een beetje morfine om haar benauwdheid te verzachten. Het leven en de dood en meningen rondom dit onderwerp zijn niet eenduidig en makkelijk.
M
Gecondoleerd met dit enorme verlies

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.