akkerman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 december 2019 door Patrick Simons

"Er werd gesuggereerd dat ik ten prooi zou vallen aan de antichrist"

Grote evangelische kerken schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. In tegenstelling tot veel traditionele kerken maken ze een behoorlijke groei door, vaak juist in kerkelijke regio's. Het is ook Stevo Akkerman opgevallen, zo schrijft hij in zijn column in Trouw. Hij stelt echter ook de keerzijde te kennen.

Akkerman schrijft dat hij op een columnistenfestival eens geconfronteerd werd met een bittere geschiedenis in zo'n kerk. De man met wie hij sprak 'was gereformeerd van huis uit, maar met zijn vrouw terecht gekomen in een radicaal-evangelische gemeente. Zelf was hij afgehaakt, maar zij was gebleven en had (de ziekte van, red.) Parkinson gekregen. Bestookt met ideeën over de demonische oorzaak van ziekten, had ze anderhalf jaar geleden zelfmoord gepleegd.'

Ook noemt Akkerman het voorbeeld van illustrator Tynke van Schaik. 'Ze werd op volwassen leeftijd gelovig en liet zich dopen in een evangelische gemeente, waar ze enthousiast werd binnengehaald. Totdat bleek dat ze getrouwd was met een vrouw. "Kort daarop werd ik verzocht de gemeente te verlaten en werd tegen mijn maagdelijk christelijke oren gezegd dat ik nu buiten de bescherming van God zou vallen. Er werd gesuggereerd dat ik ten prooi zou vallen aan de Antichrist."'

Lees de hele column in Trouw

Reacties

Uiteraard en helaas worden in christelijke kring fouten gemaakt, ook in evangelische gemeenten, maar het is typisch iets voor een blad als Trouw om dit breed uit te meten en bijbelse waarden in diskrediet te brengen.
Laten we onze ogen niet sluiten voor de traumatische gevolgen van verkeerde beslissingen, door mensen op posities in de gemeente, waar ze niet behoorden te staan! Niet voor niets wordt in Efeze 4:11 aandacht besteed aan bedieningen die de gemeente dienen op te bouwen en niet af te breken. Veel ellende kan worden voorkomen als de Heilige Geest meer zou worden betrokken in de aanstelling van leiders en pastorale werkers. Daar gaat dan wel gebed aan vooraf.
H
@Guijt . Volgens mij lees ik nu CIP!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.