zwartwit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 december 2019 door Patrick Simons

"Blanke theologie in Zuid-Afrika maakte het onmogelijk mensen in verbinding te brengen met God"

De apartheid in Zuid-Afrika liet diepe wonden na, niet in de laatste plaats bij christenen. George Jacobus van Wyngaard, die maandag aan de VU van Amsterdam promoveerde op en onderzoek naar kritiek op 'blanke' theologie in Zuid-Afrika, en stelt volgens het Reformatorisch Dagblad dat het kwaad dieper zat dan gescheiden Avondmaal vieren. Volgens hem dachten de blanke christenen dat ze bemiddelaars van Gods heil in Afrika waren.

Volgens de promovendus heeft "een blanke theologie het onmogelijk gemaakt om mensen, ongeacht hun sociale verschillen, in verbinding te brengen met God". Hij stelt dat de kerk in Zuid-Afrika nog steeds een lange weg te gaan heeft. "De Nederduitse Gereformeerde Kerk nam slechts recent afstand van een expliciet op rassen gebaseerde theologie. De kerk was en is nog steeds een blanke Afrikaanse kerk, bijna exclusief."

Toch is er wel verbetering te zien volgens Van Wyngaard. "Het is niet simpelweg een kloof overbruggen; het gaat om een herontdekking van een gemeenschappelijke menselijkheid die in het kolonialisme ondergesneeuwd is."

Lees het hele interview in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

H
Ik heb de indruk dat de kerk in Zuid-Afrika nog heel wat voor de kiezen zal krijgen. Vervolgens is het nog maar de vraag wat voor theologie daar voor in de plek zal komen. Als ik naar de huidige ANC regering (dictatuur) van Zuid-Afrika kijk heb ik zo mijn twijfels of er überhaupt een “ herontdekking van een gemeenschappelijke menselijkheid die in het kolonialisme ondergesneeuwd is” zal plaatsvinden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.