Vox Jubilans
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2019 door Vox Jubilans

Première oratorium Op weg naar het licht in de Doelen door Vox Jubilans

Op Tweede Kerstdag gaat het kerstoratorium Op weg naar het Licht in première, uitgevoerd door de Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ onder leiding van André van Vliet. Het kerstoratorium is speciaal voor Vox Jubilans geschreven door Hans de Ruiter en op muziek gezet door Johan Bredewout.

In het voorwoord vertellen de schrijvers meer over de inhoud van het kerstoratorium. “Eeuwenlang hebben generaties van mensen uit gekeken naar de komst van de Messias, de beloofde Verlosser. Profeten en psalmdichters, allemaal hebben ze uitdrukking gegeven aan het verlangen naar de vervulling van de belofte door God gegeven, dat eenmaal de wereld verlost zou worden uit de duisternis van zonde en kwaad. Waar duisternis in de Bijbel staat voor de ellende waarin de mens leeft, ver bij God vandaan, zo staat licht voor een nieuw leven in de nabijheid van de HEERE God: een leven in gerechtigheid en vrijheid, verlost van het kwaad, zoals de HEERE dat in Zijn scheppingsplan eens bedoelde.

Dit oratorium wil dat verlangen uitdrukken en ziet in de komst van de Heere Jezus in de kribbe van Bethlehem de vervulling van Gods belofte. De Heere Jezus zegt immers: ‘Ik ben het Licht der wereld’. Maar we blikken ook nog verder naar de uiteindelijke voltooiing als in het nieuw Jeruzalem geen zon of maan meer nodig is, omdat de heerlijkheid van God haar verlicht en haar lamp het Lam is”, aldus Bredewout en De Ruiter.

Johan Bredewout heeft de inhoud van dit oratorium op een prachtige en indringende wijze op muziek gezet voor koor, orkest en sopraan.

Gevarieerd programma van bekende en klassieke kerstliederen
Voor de pauze is er een gevarieerd programma van bekende en klassieke kerstliederen zoals Stille nacht in een bewerking van André van Vliet, Kind dat God ons gaf van Pieter Stolk, Nativity carol van John Rutter, Child of the Star Adoration van Camp Kirkland en Lift up your heads, o ye gates van G.F. Händel.

Medewerkenden
Verdere medewerkenden aan dit concert zijn Margreet Rietveld - sopraan, Marjolein de Wit - fluit, Anja van der Maten - hobo, Antoine Jansen - fagot, Arjan en Edith Post - trompet, Jaap Klootwijk - pauken, Marcel van de Ketterij - orgel, Johan Bredewout - vleugel, Ensemble Jochanan – strijkerskwintet en ds. M. Messemaker en spreker André van Vliet heeft de algehele leiding.

Beeld: Vox Jubilans

Ook benieuwd naar het concert van Vox Jubilans?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.