louanne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 december 2019 door Patrick Simons

Louanne kwam in een christelijke omgeving uit de kast: "Mijn stiefbroer keek me niet meer aan"

Homoseksualiteit en het christendom gaan lastig samen. Het is voor veel jongeren dan ook lastig om uit de kast te komen in een christelijke omgeving, nog los van de keuze die ze vervolgens maken. Louanne kwam erachter dat ze op vrouwen valt en merkte al snel dat haar familie dit niet accepteerde. Ze doet haar verhaal tijdens een uitzending van 'Dienders'.

'Dienders' is een programma waarbij studenten aan de politieopleiding een jaar lang worden gevolgd. Louanne is één van de studenten die in het programma gevolgd wordt. Waar ze over het algemeen erg gesloten overkomt, doet ze op een gegeven moment wél haar verhaal en dat blijkt behoorlijk heftig te zijn. Ze vertelt dat ze al heel lang wist dat ze op vrouwen viel, maar lang gewacht heeft om het te vertellen. Toen ze dit uiteindelijk wel tegen vrienden deed, beschadigden die haar vertrouwen en ging het de hele school rond. "Dat is ook één van de redenen dat ik gepest ben. Het was een christelijke school."

Ook thuis was het allesbehalve eenvoudig. Zo vertelt ze over haar christelijke stiefbroer die ze nauwelijks meer ziet. "Hij heeft tegen mijn ouders gezegd: 'Ik accepteer Louanne als mens, maar ik accepteer niet dat ze op vrouwen valt.' Ik heb hem sinds mijn negentiende slechts één keer gezien en toen keek hij me niet aan." Louanne kan haar tranen niet bedwingen als ze haar verhaal doet. Nu ze een vriendin heeft, is het alleen maar lastiger geworden. "Alles is van voor af aan begonnen omdat haar ouders strenggelovig zijn. Ze kan niet meer naar huis, want de sloten zijn veranderd. Eigenlijk hebben wij allebei niet echt het idee dat er een plek is om rust te hebben."

Het fragment met Louanne is vanaf 33:45 te zien. 

Bekijk de hele uitzending

Reacties

Er is kennelijk nog steeds een grote groep kerkgangers die makkelijk oordelen (terwijl we juist de opdracht hebben om dat NIET te doen, toch?!) en moeilijk liefhebben (terwijl we juist de opdracht hebben dat wel te doen, toch?!)
M
Heb er (nog?) geen mening over, maar "heb geen oordeel" is ook een oordeel. Het is de helft van wat Jezus er mee bedoelde: "heb geen oordeel voordat je de balk uit je eigen oog hebt gehaald"
Gezien de grote nood is het van groot belang dat ieder die homofiele gevoelens ervaart, uit de kast komt en het in het licht brengt en het bespreekbaar maakt. Voor een goede benadering en oplossing is het belangrijk om Gods liefdevolle visie op de situatie te begrijpen en toe te passen, en niet met de tijdgeest mee te gaan.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!