Ds. Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 december 2019 door Lukas ten Napel

Ds. Uitslag reageert op tragische dood Urker vissermannen: "Op zulke dagen is Urk één grote familie"

Urk werd de afgelopen dagen in rouw gedompeld door de vermissing van de UK 165 en de vondst van de lichamen van vissermannen Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries, die omkwamen nadat hun schip hoogstwaarschijnlijk kapseisde. Eén van de predikanten op Urk die nauw betrokken is bij het rouwproces van de nabestaanden is ds. Uitslag van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem over de spanning die zondag ervaren werd, toen de zoektocht naar de vissers nog in volle gang was.

“Het was een hele intense dag voor de Urker gemeenschap. In heel veel families hebben ze een vergelijkbaar verlies geleden en ook vandaag verdienen nog veel mannen hun geld op zee.”

De predikant vervolgt: “Toen de lichamen nog niet waren gevonden, hing er een bepaalde spanning. Die spanning dreef de mensen ook naar het huis van de Heere en in het gebed tot God. Tijdens het zingen van de psalmen, hoorde ik dat heel het hart erin werd gelegd als een schreeuw tot God. Juist op Urk merk je het besef van de eigen broosheid en dat je daarmee maar naar Eén toe kan gaan. Tijdens de middagdienst overheerste dankbaarheid dat er nu op een waardige manier afscheid kan worden genomen. Daarnaast is er natuurlijk groot verdriet.”

Ds. Uitslag toont vervolgens een tweetal namen die op één van de vele marmeren platen nabij het Vissersmonument te zien zijn. Het gaat om Willem en Klaas Foppen, de grootvader en een oom van Jochem. “Het trekt heel de familielijn door en voor zijn vader is het een groot verlies, terugdenkend aan het verliezen van zijn vader en broer.”

“Op zulke dagen is Urk één grote familie. Iedereen beseft hoe dit ingrijpt in de familie. De families ontvangen van alle kanten steunbetuigingen en velen bidden voor hen; één van de zegeningen in de Urker gemeenschap."

Lees ook: Vermiste Urker vissers gevonden; regenboog verschijnt boven zee.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!