tandarts
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 december 2019 door Patrick Simons

Tandartsechtpaar ieder jaar naar Brazilië om kinderen te helpen: "God plaatst je op een weg"

In Nederland Zingt Dichtbij worden niet alleen iedere week prachtige christelijke liederen gezongen. Presentator Jurjen ten Brinke houdt ook een overdenking én iemand vertelt zijn of haar verhaal. Afgelopen zondag was het de beurt aan tandarts Jan Plugge die jaarlijks samen met zijn vrouw naar Brazilie vertrekt om zich in te zetten voor kinderen door tandheelkundige zorg te verrichten.

Al snel komt het gesprek op het christen-zijn. Jan vertelt dat hij wel eens met patiënten, waarvan hij weet dat ze ook geloven, mooie gesprekken heeft. "Het probleem is alleen dat dit een tandartsprakijk is. Je kunt niet met een Bijbel een stukje voorlezen en dan zeggen: nu ga ik u behandelen. Maar mensen moeten aan je kunnen zien wat je achtergrond is. Eén van de dingen die wij denk ik hebben, is dat we omzien naar een ander. Wat we hebben, hebben gekregen en is tijdelijk. Toch kun je daarin laten delen door anderen. Dat geldt ook voor je geloof."

De tandarts vertelt hoe hij opgroeide in een gezin dat naar de kerk ging. "Dat was een hele strenge kerk in Scheveningen. Ik moet zeggen dat ik daar heel veel geleerd heb. Ik kijk ook zeker niet met spijt daarop terug. Ik heb daar belijdenis gedaan en er ook mogen en kunnen getuigen van mijn geloof. Toch voelde ik mezelf op een bepaalde manier beklemd. Doordat er naar mijn gevoel zoveel wetten en regels waren. Toen ik ben ik naar een andere kerk gegaan. Daar werd het op een wat andere manier beleefd en daar is ook mijn eerste ontmoeting met God geweest."

Overigens werkt Jan samen met zijn vrouw Gisela in de tandartspraktijk. Daarnaast gaan ze ook naar het buitenland. Ieder jaar reizen ze namelijk naar de sloppenwijken in Brazilie om daar de mensen gratis te behandelen. Jurjen vraagt Jan waarom ze dat werk nu eigenlijk doen. "Het gaat er eigenlijk niet om waarom je het doet maar hoe je ertoe gekomen bent", antwoordt Jan. "Want dat is het. God plaatst je op een weg. Soms gebeurt er iets waardoor je een keuze moet maken. Die keuze bepaalt dan weer de rest van je leven."

Jan vertelt hoe dit in hun leven het geval was: "Wij zouden met ons gezinnetje naar Amerika op vakantie gaan. Dat was in 1993 en op dat moment waren er heel veel onlusten in Miami, waar wij naartoe zouden gaan. Gisela zei op een avond: dit gaan we niet doen. Ik vind dit te gevaarlijk. Toen zijn we niet gegaan. Dat kostte natuurlijk een smak centen, maar als je niet wilt moet je niet gaan. Zeker niet met kleine kinderen. Een week later zaten we in de kerk met Johan en Janet Lucassen van Jeugd met een Opdracht. Hij vertelde dat ze heel veel kinderen verzorgden en dat die kinderen vaak slechte gebitten hadden. Hij zei dat het fijn zou zijn als de kinderen tandheelkundig behandeld konden worden. Vervolgens zaten wij met ons gezin binnen twee maanden in Brazilie: vijf kinderen en wij twee."

In hun eigen leven krijgen ze met tegenslag te maken, wanneer er bij Gisela eierstokkanker wordt geconstateerd. Inmiddels is alles rustig en stabiel. Gisela vertelt dat haar eierstokken zijn weggehaald en dat de artsen eigenlijk niet meer kunnen doen dan het onder controle houden. Was het in die tijd moeilijk om te geloven? "Juist niet", antwoordt Gisela. "God was voor mij geen vraag. elke keer als je naar een controle gaat, ben je weer blij dat het stabiel is. Dat is extra dank waard."

Aan het einde van het programma verrast presentator Jurjen ten Brinke het tandartsechtpaar met een optreden van Liesbeth Koedoet en Freek van der Brugge die het lied 'Morgen dans je weer' ten gehore brengen. 

Bekijk hier de hele uitzending

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.