de stem van jongeren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 december 2019 door Youth for Christ

‘De Stem van Jongeren’ geeft een rauwe inkijk in de leefwereld van jongeren

In de documentaire ‘De Stem van Jongeren’ worden vier jongeren een jaar lang gevolgd. In een avondvullend programma geven ze op muzikale wijze uiting aan thema’s die hen bezighoudt. Ze nemen ons mee in de zoektocht naar zichzelf. Niks blijft onbesproken.

Jack is één van de hoofdrolspelers en weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om een jongere te zijn in deze snel veranderende samenleving. “Stel je bent nu 15 dan maak je dingen mee die je op je 25e  hoort mee te maken en daardoor wordt je snel volwassen. Mensen hebben al gauw een verkeerd beeld van ons. Ze denken dat we nietsnutten zijn en de hele dag op onze telefoon kijken.”

Volgens jongerenwerker en productieleider Matheus Sales de Moura is het hard nodig dat er geluisterd wordt naar jongeren zoals Jack. “Regelmatig overheerst de negatieve beeldvorming rondom deze groep. Als ze een formele stem krijgen, in bijvoorbeeld een jongerenplatform, dan komen hier vaak autochtone, hoog opgeleide jongeren op af. Tegelijkertijd zien we dat er vaak weinig interesse is in wat er daadwerkelijk in jongeren omgaat, wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen.”

Om in te kunnen spelen op de belevingswereld van kwetsbare jongeren is Youth for Christ in 23  plaatsen actief zoals in Gorinchem. Zij legt de verbinding met jongeren doormiddel van straatwerk, coaching, meidenwerk, zaalvoetbal en sociale medialessen en geeft hen opnieuw een plaats binnen de samenleving. Het sluit naadloos aan op de lokale visie die Youth for Christ de afgelopen jaren heeft ontwikkeld onder leiding van Bram Rebergen, directeur Youth for Christ. “Youth for Christ Gorinchem is een exemplarisch voorbeeld van het lokaal jongerenwerk waar wij binnen Youth for Christ naar streven. De verbinding opzoeken met de doelgroep, dat is van belang. Deze jongeren begeven zich in een weerbarstige werkelijkheid waardoor ze soms verder afstaan van de huidige samenleving dan nodig is. De jeugdwerkers binnen Youth for Christ staan naast hen en geloven in hun talenten en potentieel.”

Rebergen hoopt dat de avond een nieuw vertrekpunt is om jongeren zoals Jack een gezicht te geven met als doel om opnieuw de discussie opgang te brengen binnen het publieke debat. “Uit de verhalen die wij opvangen vanuit het veld blijkt dat er nog een wereld te winnen valt. Het dwingt ons het gezichtsveld te verbreden. Het streven moet zijn om gezamenlijk de kloof te dichten tussen de belevingswereld van deze jongeren en de huidige samenleving. We zien de avond als een mogelijkheid om de beeldvorming rondom deze jongeren positief te beïnvloeden. “

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.