Mozaiek0318
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 december 2019 door Jeffrey Schipper

GKv-predikant kritisch op consumptiecultuur: "Mozaiek0318 doet precies wat Paulus niet wilde"

"Mozaiek en vergelijkbare bewegingen doen precies wat Paulus niet wilde; ze bouwen op het fundament van anderen, verkondigen waar Christus al bekend is. Ze hebben in hun aanpak Paulus tegenover zich, en dat lijkt me niet iets om trots op te zijn", schrijft Jaap Oosterhuis, predikant binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in het Nederlands Dagblad.

Mozaiek0318 is de laatste tijd een populair gespreksonderwerp in de christelijke media. De snelgroeiende evangelische kerk in Veenendaal trekt elke zondag meer dan drieduizend bezoekers in twee diensten. Vanwege het succes startte de kerk eerder dit jaar een zusterkerk in Nijkerk en er wordt inmiddels hardop nagedacht over mogelijke uitbreiding naar Apeldoorn. Zo'n 150 mensen bezochten de eerste verkenningsbijeenkomst hierover.

Onder christenen wordt in grote lijnen op twee manieren hierover gesproken. Voorstanders wijzen op de grote hoeveel mensen die in deze kerk opnieuw of voor het eerst tot geloof komen. Dat men zich vestigt in plaatsen waar al veel kerken zijn is voor deze groep van ondergeschikt belang. Tegenstanders spreken van een 'stofzuigerkerk' die profiteert van de aanwezigheid van veel kerken en met traditionele kerken concurreert. Predikanten Albert Scheer en Willem-Henri den Hartog schreven eerder in het ND dat traditionele kerken van Mozaiek kunnen leren.

In reactie hierop schrijft Oosterhuis dat hij bereid is om in de spiegel te kijken, maar hij ziet ook schaduwzijden. "De kerk is juist bedoeld als een plek waar je rekening leert houden met het anders-zijn van de ander. In de tijd van Paulus was dit een nog veel grotere uitdaging dan vandaag. Joden en heidenen die zich tot Christus bekeerden, moesten het met elkaar doen, en kregen niet de ruimte om maar voor zichzelf te beginnen."

Volgens de predikant ligt de focus in groeikerken als Mozaiek te veel op "vlotte sprekers die volle zalen kunnen trekken". Verder merkt hij op dat de evangelische lied- en muziekcultuur "iets postmoderns en consumptiefs" in zich heeft. "Wat vandaag met overgave wordt meegezongen, daar is het nieuwtje op de een of andere manier heel snel weer van af. Deze vluchtigheid die zo kenmerkend is voor het moderne leven wil ik in de kerk niet zonder meer overnemen." De predikant voegt daar wel aan toe dat het een waardevolle aanvulling is op traditionele liturgieën.

Oosterhuis hoopt dat de kerk een plek blijft "voor verstilling, inkeer en ernst".

Lees ook: Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn".

Reacties

H
Waarom zien veel kerken elkaar toch altijd als concurrenten?! We dienen één Heer! We vormen samen de kerk! Laat dat concurrentiedenken toch eens varen… Ik word zo moe van dat moddergooien over en weer. Vind elkaar rond Jezus en gun de ander de kleur die hij heeft. Samen vormen we de grote puzzel waardoor de wereld ziet wie Jezus voor ons is. Maar niet als we elkaar zo lopen zwart te maken! Mensen, alsjeblieft… we hebben samen een verantwoordelijkheid hierin! De mensen kijken naar ons. Wat is ons getuigenis over God en over elkaar in Zijn gezin.
Als het kruis wordt gepredikt en de Heere Jezus centraal staat, dan doet de vorm er minder toe. Anders wordt het als de kerk gebruikt wordt voor entertainment en de leiders uitgroeien tot miljonairs, die wonen op protserige landgoederen. Ik ben dankbaar voor de Mozaïek 0318 omdat ze Christus verkondigen en een baken zijn in een woelige wereld. En zonder te willen muggenziften, als er bovendien bekeerlingen uit voort komen, mogen we dankbaar zijn dat God dit gebruikt toch?

M
Ik denk dat leeglopende kerken eerst zelf een spiegel voor moeten houden. Jezus zelf was gefocussed op het werk van de Vader. Hij lijkt zich nergens druk te maken om de concurrentie. Ik krijg de indruk dat de kerken wel een punt hebben om kritisch te blijven maar warom is hun eigen kerk niet aantrekkelijk genoeg? Als bij kerken als mozaïek Jezus echt centraal staat zie ik geen probleem. De wereld heeft Jezus nodig en niet een kerk vol discussie.
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events