Lody van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 december 2019 door Jeffrey Schipper

Rabbijn vindt de Joodse staat geen visitekaartje van het jodendom

"De Joodse staat zou het visitekaartje van het jodendom van deze eeuw moeten zijn. Helaas is het dat niet geworden. En dat kan het ook niet zijn." Deze woorden zijn afkomstig van rabbijn Lody van de Kamp. Hij begrijpt niet dat de Joodse staat wordt gezien als "een soort goddelijke Openbaring", schrijft hij op NieuwWij.nl.

"Het huidige Israël, dat zeker deels een opvangplek was voor de overblijfselen van een vernietigde Europees Joodse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog, blijkt geen voortzetting te kunnen zijn van het Bijbels Israël van vóór de diaspora", maakt de rabbijn duidelijk. Hij ziet dat het religieus Joods Israël nauwelijks lukt om te leven "volgens de regels zoals deze in de Thora op de berg Sinaï aan Zijn Volk door God zijn geopenbaard". "De dramatische secularisatie van de afgelopen zeven decennia daar is slechts een getuigenis hiervan."

Van de Kamp: "De stem van Zijn Thora is de vertegenwoordigende stem van het jodendom. Iets anders is er niet. Rabbijnen en geestelijk leiders zullen deze taak ook in ons land weer op hun schouders moeten nemen. Te lang hebben zij dat overgelaten aan hen die met de rug naar de goddelijke Openbaring van het jodendom staan."

Reacties

quote: Hij ziet dat het religieus Joods Israël nauwelijks lukt om te leven "volgens de regels zoals deze in de Thora op de berg Sinaï aan Zijn Volk door God zijn geopenbaard"

Als ik de Schrift er op na slaat is het religieus Joods Israël nooit gelukt om volgens die regels te leven. Het religieus Christelijk Nederland trouwens ook niet. Maar toch heeft God er kennelijk behagen in deze naties te laten voortbestaan. Daar ziet vast een bedoeling achter want niets gebeurt zomaar.
Ik lees met instemming de verstandige analyses van Van de Kamp. Als het moderne Israël iets gelovig Joods moet voorstellen, dan is het slecht gesteld met het Joodse geloof. Het is op het ogenblik hooguit Gods werk dat dit republiekje bestaat en een steen des aanstoots is voor beschaafde mensen, maar inderdaad is het gedoe daar geen openbaring van God.
Toon meer antwoorden (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen