Theo Hettema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 december 2019 door Lukas ten Napel

Ds. Hettema over nieuwe transgenderliturgie in de PKN: "We geloven dat God de Schepper is van de unieke persoonlijkheid; de persoon blijft dezelfde"

Door een nieuwe liturgie binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), kunnen transgenders hun geslachts- en naamsverandering laten inzegenen in de kerkdienst. Is dit in strijd met de Bijbel of niet? Riekelt Pasterkamp ging in gesprek met Theo Hettema, predikant in Den Haag en voorzitter van de werkgroep die de nieuwe liturgie namens de PKN in werking heeft gezet.

“We hebben een voorstel gedaan voor een klein deel van de kerkdienst waarbij transgenders de mogelijk krijgen om zich opnieuw voor te stellen. Vervolgens krijgen ze een zegen van de voorganger, de gemeente zingt hen toe en daarna is er een voorbede. Dat is in verschillende gemeentes al gebeurd. Op verzoek vanuit het plaatselijk vlak heeft de landelijke kerk hier een kleine handreiking voor gegeven, zodat het kan worden opgenomen in een kerkdienst.”

Moeite
Hettema kan zich voorstellen dat mensen moeite hebben met de nieuwe liturgie: “Je ziet vaak weerstand bij mensen die er niet gewoon mee zijn. Dat roept aarzeling en weerstand op. Het kan ook juist voorkomen als je er persoonlijk bij betrokken bent. Soms zijn ouders er echt blij mee als hun zoon of dochter zijn off har echte identiteit vindt, maar het kan moeilijk zijn omdat je kind bijvoorbeeld de naam die jij hebt gegeven laat veranderen. Vaak is het voor mensen moeilijk om de situatie met hun geloofsvoorstellingen te rijmen.”

De zondagse kerkdienst is belangrijk. We loven God en daar willen we het hele leven in meenemen; de vreugde en het verdriet van heel het bestaan”, vervolgt de predikant. “Daarom willen we het verhaal van een transgender ook meenemen als onderdeel van de lof voor God.

Wanneer Pasterkamp vraagt of God geen ‘fout’ zou hebben gemaakt als iemand zich niet comfortabel voelt bij zijn of haar geslacht, antwoordt Hettema: “We gaan niet op de stoel van God zitten. Transgenders zitten zelf ook met die vraag. We hoeven dat niet voor of over hen te beslissen. We geloven dat God de Schepper is van de unieke persoonlijkheid; de persoon blijft dezelfde. Het blijft een prachtig en uniek mens die zijn of haar geloof in God wil delen.”

Reacties

Een nieuwe naam noteren, vooruit, misschien ook nog een voorbede OK, maar ZEGENEN? Op wiens autoriteit zegen je dan - van God? Kom op, schei toch uit!
K
Wat die zegen precies in moet houden, weet ik ook nog niet helemaal, maar je bevestigt zo wel als gemeente dat de transgender er in zijn/haar nieuwe identiteit helemaal bij hoort.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events