Wayne Grudem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 december 2019 door Geerten van Breugel

Theoloog Wayne Grudem: ook misbruik terechte reden voor echtscheiding

Theoloog Wayne Grudem verdedigde jaren het standpunt dat alleen ontrouw of verlating een juiste Bijbelse reden was om te scheiden. Maar in een interview dat Grudem aan Christianity Today gaf, zei hij dat misbruik dat ook kan zijn.

"Mijn vrouw Margaret en ik ontdekten door een paar hartverscheurende voorbeelden dat dingen als aanhoudende seksuele vernedering tientallen jaren door kon gaan. In een andere zaak kon fysieke mishandeling decennia doorgaan. In al deze situaties bleef de mishandelde echtgenoot stil, omdat hij of zij geloofde dat het de plicht is van een christen om het huwelijk te beschermen, behalve als er sprake is van overspel of verlating. Maar dat was niet aan de orde in deze gevallen."

Grudem geldt als een conservatieve theoloog, en is medeoprichter van de Raad over Bijbelse mannelijkheid en vrouwelijkheid. Hij legt zijn vernieuwde standpunt over scheiding naast 1 Korinthe 7:15: Maar als de ongelovige scheiden wil, laat hij scheiden. De broeder of de zuster is in zulke gevallen niet gebonden. God heeft ons echter tot vrede geroepen. De theoloog legt uit dat de meeste commentaren 'in zulke gevallen' uitlegt als ontrouw of verlating. Maar na het bestuderen van 52 andere manieren om de drie woorden te formuleren, concludeert hij dat het om omstandigheden gaat die 'het huwelijk vernietigen'.

Reacties

Grudems boek "Systematic Theology" staat bij mij op de plank, dus ik heb een hoge pet van de man op. Ik ben het eens met zijn argument dat als één van de partners het huwelijk 'vernietigt', door er een onleefbare situatie van de maken die het wederzijdse basisvertrouwen ondermijnd, dit ook voor God een legitieme reden kan zijn om te scheiden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.