Sibbele Meindertsma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2019 door Geerten van Breugel

Hoe een kalender ervoor zorgt dat kinderen Advent bewuster beleven

“Omdat we een kleine gemeente zijn, ga ik maar één keer in de maand voor. Dat zorgt ervoor dat we veel gastsprekers hebben. Dat is mooi afwisselend en dynamisch, maar de samenhang ontbreekt nog wel eens.” Dat zegt Sibbele Meindertsma (35), baptistenpredikant in Rotterdam-Centrum. En daarom gebruikte hij de afgelopen adventtijd de methode Bijbel Basics van het Nederlands Bijbelgenootschap in zijn kerkdiensten. “Op deze manier werk je met de kinderen consequent naar advent toe.”

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

“Als een van mijn rollen zie ik om samenhang te brengen in het programma van de kerk”, zegt Meindertsma, terwijl we in een kamer bij de Feisserkapel hebben plaatsgenomen. “Dat er lijn zit in de diensten. Ik kreeg een boekje van het Nederlands Bijbelgenootschap onder ogen, waarin het adventsproject onder de aandacht werd gebracht. Ik dacht: dat is gaaf om mee aan de slag te gaan! Daarmee zorg je voor een samenhangend programma voor de zondagsschool en voor de gemeente. Ik vroeg de voorgangers die gepland stonden om te preken om mee te doen en in ieder geval het kindermoment over de profeet te doen uit het adventsproject. Elke voorganger preekte uiteindelijk over de kalender en het lied kreeg er elke week een couplet bij.”

Error: could not load events


Meindertsma, predikant van de Baptistengemeente in Rotterdam-Centrum

Verwachting
Het Bijbel Basics programma waar Meindertsma op doelt, is dit jaar zelfs uitgebreid. Het thema is deze keer ‘Volg de ster’. De kindernevendienstmethode brengt niet alleen een programma voor de gemeente, maar ook om thuis samen met je kinderen naar advent toe te leven. “Met advent is het mooi om kinderen mee te geven dat Jezus er niet opeens was, maar dat er een voorgeschiedenis is waarin God zijn weg gaat met Israël. Vorig jaar waren dat de profeten, dit jaar andere Bijbelse personages. Dat vind ik heel waardevol. God gaat een weg met Zijn volk, en de mensen wijzen vooruit naar Jezus. Wij kijken terug op Zijn komst, en verwachten op onze beurt zijn terugkomst”, zegt de baptistenpredikant. Ouders kunnen een Adventskalender bestellen die aansluit bij wat de kinderen tijdens de kerkdienst in de zondagsschool meemaken. Die geeft handvatten waarmee ze het gesprek met hun kinderen kunnen voeren.

”Kennis is niet alles, maar hoort wel bij het geloof”

Meindertsma: “Onze kinderen gaan niet naar een basisschool waar verhalen uit de Bijbel worden verteld. Als je dat niet krijgt, mis je kennis. En uiteindelijk is kennis niet alles, maar hoort wel bij het geloof. Dat je weet wat de Bijbelse lijn is. Dit adventsproject van het NBG kan daaraan bijdragen.” De predikant heeft kinderen in de leeftijd van 6, 4, en bijna 1 jaar. “Mijn vrouw en ik proberen ons leven met God voor te leven. Bij gebeurtenissen in ons leven proberen we daar God en Jezus bij te betrekken. Onlangs overleed mijn opa, de overgrootopa van mijn kinderen. Sterven is dan een onderwerp wat hard binnenkomt bij kinderen. Wat zij niet begrijpen, wat wij eigenlijk ook niet begrijpen. Ze vonden dat heel vreemd. Mijn dochter zei: ‘Als je sterft, word je ook weer levend’. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Puur geloof. Dat komt omdat je er met hen over praat. Er komt vaak meer door dan je zelf doorhebt.”

Puzzelstukje
Een vast ritme is heel belangrijk om het geloof door te geven, vindt Meindertsma. “Dat je rond de tafel een stukje leest en aan het eind een lied zingt. Als je dat blijft doen komt het er wel in. In de kerk is dat ook zo. Kinderen horen dingen vaak en elk jaar komt Kerst weer voorbij. Hopelijk valt er ook elk jaar weer een puzzelstukje op zijn plaats.” Ook de adventskalender kan daar aan bijdragen.

“Dit jaar gaan we weer met het programma aan de slag. De slinger ligt al klaar”, zegt de predikant, wijzend naar de kerkzaal. Even later lopen we erheen. “Een slinger met sterren, waar elke voorouder uit Mattheüs een ster voorstelt. Een aantal sterren wordt er uitgelicht. Zondag is Juda aan de beurt. Dat ben ik nog aan het voorbereiden. ‘De scepter zal van Juda niet wijken, noch de wetgever van tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en Die zullen de volken gehoorzaam zijn’”, dreunt Meindertsma op. Hij lacht. “Dat is een bekende tekst over Juda die ik vroeger op de zondagsschool geleerd heb. Het vers was ik eigenlijk kwijt, maar omdat ik het weer een paar keer heb gelezen, komt het terug.” Een mooi praktijkvoorbeeld, waaruit naar voren komt wat kennis met een kind doet.

De Adventskalender ook in het gezin of kerk gebruiken? Er is een sterrenslinger, een filmpje en kinderlied beschikbaar. Het programma voor Volg de ster is gratis te downloaden via debijbel.nl/bijbelbasics; de sterrenslinger en de Adventskalender zijn te koop in de NBG-webshop.

Ook benieuwd naar het Adventsproject ´Volg de Ster´

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.