kotter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 november 2019 door Patrick Simons

Urker kotter met twee opvarenden vermist op de Noordzee

Een Urker kotter is sinds deze morgen vermist. Het laatste signaal dat van de kotter kwam, was een noodmelding. Daaruit bleek dat UK 165 'Lummetje' zich zo'n zeven kilomter ten westen van Texel bevond. Er is op dit moment een grootscheepse zoekactie gaande. Dat meldt Het Urkerland.

Donderdagmorgen rond 05:45 kwam er een automatische melding van het noodbaken binnen bij de Kustwacht. Deze melding wordt bijvoorbeeld verstuurd wanneer het noodbaken in aanraking komt met water. Dat zou kunnen betekenen dat het schip zinkt. De Kustwacht probeerde tevergeefs contact met de garnalenkotter te krijgen. Toen dit niet lukte, gingen de alarmbellen rinkelen. Er wordt met man en macht gezocht. Verschillende boten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij én een schip van de Koninklijke Marine helpen mee bij de zoektocht. Verder zijn er helikopters ingezet en helpen ook collega-vissers mee met zoeken.

Omroep Flevoland sprak met een woordvoerder van de Kustwacht. Deze meldde dat er een zwemvest in het water gevonden, maar dat daar niemand in de buurt was. Er zouden twee opvarenden op het schip aanwezig zijn geweest. Door het slechte weer op zee is het zoeken naar de opvarenden een stuk moeilijker. Ook is er een leeg reddingsvlot gevonden. Hoewel de woordvoerder nog geen conclusies wilde trekken, achtte hij de kans groot dat het schip gezonken is.

De Kustwacht heeft op Twitter gemeld dat de locatie waar het schip gezonken is, inmiddels is gelokaliseerd. Dat is gelukt met behulp van de sonar van het marineschip dat bij de zoekactie is betrokken. Omdat het weer nog steeds erg slecht is, is het niet mogelijk om met duikers te zoeken. Volgens de Kustwacht is het pas zaterdag mogelijk om met duikers naar het wrak toe te gaan. Ondertussen gaat de zoektocht naar de twee vermiste opvarenden gewoon door. 

De opvarenden zijn de een 41-jarige schipper en zijn vaste medewerker. Ze zouden vanmorgen terugkeren in de haven van Den Helder. Beide mannen zijn lid van een Christelijk Gereformeerde Kerk op Urk.

Volg de laatste updates via het Urkerland

De kotter op de foto is niet de vermiste kotter. 

Reacties

A
God's Troost door Zijn Heilige Geest voor de nabestaanden, Jezus is erbij, Hij kent je verdriet, halleluja.

Shalom

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen