Gesloten kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 november 2019 door Friesch Dagblad

Bisschop Ron van Hout verwoordt waarom gesloten kerkgebouwen geen andere functie mogen bekleden

“Multifunctioneel gebruik van kerkgebouwen werkt verwarring en verwereldlijking van het heilige in de hand”, stelt bisschop Ron van Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden in het Friesch Dagblad. Steeds meer kerken komen leeg te staan en krijgen een nieuwe functie; sommige kerken worden zelfs omgebouwd tot een sportschool. Van den Hout is geen fan van deze ontwikkeling, want “een kerkgebouw heeft geen ‘functie’, maar verwijst naar het hogere”.

Heilige ruimte
Godsdienst laat zich niet functionaliseren, ze verwijst naar een andere werkelijkheid. Natuurlijk willen kerken een bijdrage leveren aan een leefbare samenleving en aan vrede en saamhorigheid. Maar uiteindelijk staat het dienen en eren van God boven aardse en tijdelijke belangen. Dat is eigen aan een godsdienst. In die zin is een kerkgebouw niet functioneel. Het is een heilige ruimte afgeschermd van het dagelijks leven waar de mens idealiter altijd terecht kan en waar hij of zij de stilte kan ervaren en samen met anderen kan vieren.

Slopen van kerken
In de katholieke kerk bestaat grote schroom om kerken te sluiten en een andere bestemming te geven. Het gevolg is namelijk dat het gebouw er als kerk blijft uitzien, maar het feitelijk niet meer is. De emoties die een kerksluiting met zich meebrengt voor gewone gelovigen, zijn goed te begrijpen. Een gebouw dat er als kerk uitziet, moet eigenlijk ook de functie van kerk hebben. Zo bezien is het slopen van kerken een reële optie. Beter geen kerk dan een onherkenbare kerk. Vanwege de monumentenstatus van veel kerken is dit vaak geen optie, al zou het vanuit kerkelijk perspectief eigenlijk wenselijk zijn. Wordt een kerk gesloten dan moeten op zijn minst de herkenbare en meest gevoelige zaken voor de eredienst eruit verwijderd worden, zodat er voor gelovigen zo min mogelijk aanstoot wordt gegeven."

Lees het volledige artikel op de site van het Friesch Dagblad.

Reacties

J
De kerk is geen gebouw van steen en hout. Zo'n gebouw is niet heilig. Liever slopen dan een andere bestemming? Wat een barbaars gedoe....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.