rouvoet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 november 2019 door Patrick Simons

André Rouvoet laat zich uit over vrouwenkwestie CGK: "Maak me grote zorgen over de toekomst"

'Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik maak mij grote zorgen om de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), waarmee ik mijn hele leven verbonden ben geweest.' Zo begint André Rouvoet zijn column in het Nederlands Dagblad.

De oud-politicus schrijft in de column dat hij steeds meer moeite heeft om zich verbonden te voelen met het kerkgenootschap waar hij zijn hele leven al lid van is. Hij stelt zich zorgen te maken over polarisatie, interne moeiten en kerkelijke. Daarbij begint hij onder meer over de kwestie van gemeenten die de vrouw in het ambt toelaten. 'Wat mij in deze kwestie pijn doet, is niet dat hierover verschillend wordt gedacht, maar vooral het gemak waarmee de vraag wordt opgeworpen of zo'n gemeente dan nog wel christelijk-gereformeerd is en waarom men niet zelf uit het kerkverband stapt.'

Rouvoet meent dat de synode drie opties heeft om met de tegengestelde standpunten over de vrouw in het ambt om te gaan. 'Onverkort vasthouden aan de genomen besluiten (inclusief de afwijzing van vrouwelijke ambtsdragers); verdraagzaamheid en gemeentelijke vrijheid; en overlaten aan de classes. Een keuze voor de eerste optie zou zomaar de eerste stap naar een kerkscheuring kunnen blijken te zijn.'

Lees de hele column in het Nederlands Dadgblad. 

Eerder vertelde Ds. A. C. Uitslag tegenover CIP.nl dat het tijd wordt om op te treden tegen kerken die afwijken van de regels. Klik hier om dit gesprek terug te luisteren. 

Redacteuren Jeffrey en Patrick bespraken in de podcast of de CGK moet vrezen voor een kerkscheuring. Klik hier om dit terug te luisteren. 

Reacties

T
Niet de mensen met bezw3aren tegen nieuwigheden (zoals vrouwen in het ambt) moeten hun eigen kerk beginnen, maar degenen die met nieuwigheden komen.

Arme Tiny, als het maar en oud en vertrouwd is, dat voelt voor jou comfortabel. Jij hebt geen vragen meer, alles is duidelijk en in beton gegoten. Nou ja, die mensen zijn er ook in de kerk.
Het model van de PKN is wat dat betreft aan te bevelen. Omdat binnen de PKN nogal wat stromingen zijn, is het onmogelijk en onwenselijk om vanuit de Synode een set opvattingen te verordineren. Vandaar dat de plaatelijke gemeenten zelf het laatste woord hebben als het om al die kwesties gaat, waarover inmiddels in alle kerkgenootschappen gedoe is ontstaan. Het beter om elkaar ruimte geven, zowel de rekkelijken, als de preciezen. Dan ontstaat veelkleuirigheid binnen je kerkgenootschap en dwing je mensen, kerkenraden niet om af te scheiden o.i.d.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events